Šlumberže: Finansiranje RTK mora biti rešeno

Misija OEBS-a na Kosovu održala je danas prvi u nizu okruglih stolova, u cilju pronalaženja rešenja za obezbeđivanje konstantnog finansiranja javnog medijskog servisa, Radio-televizije Kosova (RTK).

Šlumberže: Finansiranje RTK mora biti rešeno
"Održavanjem ovakvih okruglih stolova, Misija će konsultovati široki spektar stručnjaka, novinara, članove parlamenta,  akademske krugove, predstavnike nevladinih organizacija i medijskih institucija o tome kakav uticaj ima nedostatak finansiranja na javni medijski servis i njegovu uređivačku politiku, kao i na njegov dalji razvoj", navodi se u saopštenju OEBS-a.

RTK je bez održivog finansiranja od 2009. godine kada je sud ukinuo plaćanje pretplate za RTK putem računa za utrošenu električnu energiju domaćinstava, navodeći zabrinutosti vezane za ljudska prava i diskriminaciju.

"Mi smo u 2016. godini, a alternativne i održive opcije finansiranja RTK se još uvek razmatraju, čekajući konačnu  odluku. Trenutna pitanja vezana za mehanizme finansiranja i Zakon o Radio-televiziji Kosova  moraju da budu hitno rešena“, istakao je ambasador Žan Klod Šlumberže, šef Misije OEBS-a na Kosovu.

"Bez održivog finansiranja, javni medijski servis ne može da se razvije u punopravni servis koji pruža  usluge svojim gledaocima. Pored ovoga, postojeća kašnjenja u procesu digitalizacije su pogoršana nedostatkom ovog finansiranja", dodao je on.

Nakon okruglih stolova, organizovaće se regionalna konferencija u aprilu sa ekspertima iz zapadnog Balkana i Evropske radiodifuzne unije kako bi došli do preporuka, koje će relevantne institucije razmotriti kada budu menjale i sprovodile zakon o RTK.

Misija OEBS-a na Kosovu ima mandat da zaštiti i unapredi ljudska prava, demokratizaciju i razvoj sektora za javnu bezbednost. Misija pomaže u očuvanju slobode medija i slobode izražavanja i podržava razvoj medija.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš