"Skupština spava, 100 zakona na čekanju"

Skupština Kosova usvojila je 27 zakona za sedam meseci. Odobreno je 22 zakona samo u prva tri meseca 2018. godine.

"Skupština spava, 100 zakona na čekanju"

Prema zakonskom okviru, od Skupštine se očekuje da odobri još 100 zakona do kraja godine. Međutim, Skupština ne održava redovno plenarne sednice kako je predviđeno Poslovnikom o radu, a zasedanja se sazivaju samo kada se brojni problemi nagomilaju, piše Zeri.

Predsedništvo Skupštine smatra da su Vlada i parlamentarne grupe odgovorne za glasanje o zakonima u Skupštini. Predstavnici opozicije kažu da je vladajuća koalicija odgovorna za zakone, ali da nemaju kapaciteta za preuzimanje odgovornosti.

Artan Murati iz Kosovskog demokratskog instituta (KDI) smatra da je rad Skupštine stagnirao zbog političke krize.

"Skupština je preduzela vrlo malo inicijativa u vezi sa zakonodavnim programom. Čeka se Vlade da podnese zakone, a zatim da oni budu razmotreni u odgovarajućim komisijama. Rad Skupštine stagnirao je zbog političke krize, kao što su reakcije protiv demarkacije i druga politička pitanja koja utiču na rad Skupštine", navodi Murati za list Zeri.

"Osim toga, poslanici nisu uvek bili dovoljno odgovorni u pogledu svojih zadataka kao predstavnici građana. Bilo je slučajeva kada je na dnevnom redu bila samo jedna tačka, a poslanici dolaze na sednicu nepripremljeni, ni material nisu pročitali materijala", dodao je Murati.

Prema rečima Džavita Haljitija potpredsednika Skupštine iz redova Demokratske partije Kosova, zakoni nisu u blokadi, oni nisu dostavljeni Skupštini.

"71 zakon je na dnevnom redu Vlade koji treba da se podnosu Skupštini. Ne verujem da za usvajanje zakona mora tako dugo da se čeka, ali oni moraju proći kroz neophodne procedure i odgovarajuće komisije. Potrebno ih je izmeniti u skladu sa rokovima predviđenim propisom, a onda ih treba proslediti na usvajanje", rekao je Haljiti.

Prema njegovom mišljenju parlament kontinuirano održava sednice, a na većini su bile debate gde se samo raspravljalo.

"Prema Ustavu, Skupština nije ona koja priprema zakone, Vlada to čini i sa njima imamo saglasnost oko toga", ističe potpredsednik skupštine.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš