Skupština Kosova vanredno o odnosima sa SAD

Skupština Kosova vanredno zaseda u 15 časova na zahtev opozicione Demokratske partije Kosova zbog, kako kažu, dovođenja u opasnost odnosa Kosova i Sjedinjenih Država koju uzrokuje aktuelna vlada Aljbina Kurtija (Albin).

Skupština Kosova vanredno o odnosima sa SAD

"Zabrinutosti su velike, ne samo za političku scenu, već i za građane Kosova. Svakodnevno imamo izjave, ne samo o suspenziji sredstava za Kosovo, sada je već suspendovano 200 miliona ekonomske pomoći za Kosovo, već i o onom što je još opasnije - moguće povlačenje američkih trupa. Skupština Kosova ima za obavezu da se sastane i diskutuje o tom pitanju jer ovo označava najnižu tačku odnosa Kosova sa SAD-om od kad postoji naša država, pa i pre toga", kazao je Memlji Krasnići (Memli Krasniqi) iz DPK, nakon zasedanja predsedništva Skupštine, dodajući da bi eventualno povlačenje američkih trupa bilo katastrofalno.

Američki senatori, republikanci Dejvid Perdue (David) i Rend Pol (Rand Paul) napisali su na Tviteru da, ukoliko Kosovo ne ukine taksu, SAD trebaju razmotriti svoju vojnu prisutnost na Kosovu. Istu objavu je podelio i sin američkog predsednika, Donald Tramp Junior, navodeći da je vreme da se 650 američkih vojnika vrati kući.

Bivši komandant komande američke vojske za Evropu, general Ben Hodžes (Hodges) usprotivio se mogućnosti povlačenja američkih trupa sa Kosova. On je na Tviteru napisao da bi "to bila greška, s obzirom da je KFOR jedino sidro stabilnosti u regionu".

Predsednik Kosova Hašim Tači pozvao je 11. marta premijera Kosova Aljbina Kurtija da ne kasni sa donošenjem odluke "kako Kosovo ne bi otišlo u pogrešnom istorijskom pravcu".

Tači zahteva od Kurtija da deluje u skladu sa zahtevima Sjedinjenih Država, koje traže ukidanje takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine kako bi se omogućio nastavak procesa dijaloga.

Kako je Tači izjavio na vanrednoj konferenciji za novinare, Kurti je odbio još jedan njegov poziv na sastanak.

"Mislim da bi bilo u interesu da svi posvetimo energiju na jedinstvo i približavanju koraka koji trebaju da se poduzmu. Kosovo nije imovina jednog pojedinca, jedne grupe, ni društvena ni politička", kazao je Tači.

Iz Ureda premijera Kosova rekli su za Radio Slobodna Evropa (RSE) da Kurti može da se sastane sa Tačijem 13. marta.

Tači je na konferenciji za novinare kazao da su Sjedinjene Države jedina adresa koja je bila uz Kosovo u teškim vremenima.

"Strateško partnerstvo Kosova sa Sjedinjenim Državama ne može se dovesti u pitanje ni po koju cenu", kazao je Tači, dodajući da su lideri na Kosovu zamenljivi, ali ne i odnosi sa SAD-om.

"Lakše će svaki lider Kosova otići kući ili prevremeno penzionisati nego što će američke trupe otići sa Kosova", dodao je Tači.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je 10. marta u Podujevu da će ukinuti taksu od 100 odsto postepeno, zamenivši je postepenim reciprocitetom, navodeći da je to najkorisniji put za Kosovo.

Kurti takođe ne misli da američki KFOR treba da se povuče sa Kosova. Suprotno tome, on veruje da se KFOR neće povući sa Kosova.

"Video smo nešto kao želju sina američkog predsednika ali to nema veze sa taksom od 100 odsto. Ukoliko ta želja postane i odluka predsednika Trampa, to ponovo nema veze sa taksom od 100 odsto već se radi o redukciji snaga koju su SAD poduzele i u Afganistanu i u Siriji", kazao je Kurti, dodajući da veruje da SAD trebaju 'u svim oblicima nastaviti da budu na Kosovu'.

On je dodao i da će se odluka o postepenom ukidanju takse doneti na sednici Vlade, onda kada se o tom pitanju postigne konsenzus sa koalicionim partnerom Demokratskim savezom Kosova (DSK). Istakao je da bi bilo pogrešno da nema ni takse ni reciprociteta.DSK se protivio Kurtijevom planu o postepenom ukidanju takse i zahtevao je da se taksa potpuno ukine kako bi se omogućio nastavak dijaloga Kosova i Srbije. Zamenik premijera iz redova DSK Avdulah Hoti u utorak uveče je napisao na Fejsbuku da će pre pasti vlada, nego što će se ugroziti prijateljstvo sa Sjedinjenim Državama.

Izvor: (slobodnaevropa.org)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš