Skupština Kosova usvojila Platformu za dijalog sa Srbijom

Zastupnici su izglasali Nacrt zakona o zadacima, odgovornostima i nadležnostima delegacije Kosova u dijalogu sa Srbijom.

Skupština Kosova usvojila Platformu za dijalog sa Srbijom

kupština Kosova usvojila je u četvrtak Platformu za dijalog o konačnom, sveobuhvatnom i zakonski obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Za Platformu je glasao 61 zastupnik, dok je jedan bio suzdržan, prenosi Anadolija.

Zastuonici opozicijskih stranaka – Demokratskog saveza Kosova i Pokreta Samoopredjeljenje – nisu učestvovali u debati o Platformi niti glasali za nju.

Zastupnici su prethodno, u drugom čitanju, izglasali Nacrt Zakona o zadacima, odgovornostima i nadležnostima delegacije Kosova u dijalogu sa Srbijom.

Nema trećeg nivoa vlasti

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je da izglasavanje Nacrta Zakona i Platforme znače da su granice Kosova nedodirljive i da neće biti "trećeg nivoa vlasti".

Na svom Facebook-profilu naveo je da Nacrt i Platforma daju ovlaštenja da u Briselu predstavlja stav Prištine da su "granice Kosova nedodirljive".

Naveo je da usvajanje tih dokumenata znači "očuvanje Kosova od 17. februara 2008", odnosno od proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Današnjim glasanjem većine prisutne u Skupštini otvorili smo put timu koji čine predstavnici vlasti, opozicije, civilnog društva, da predstavlja ustavne i strateške interese Kosova. Time još jednom svjedočimo našoj posvećenosti miru i stabilnosti u regiji i gradnji dobrosusjedskih odnosa", napisao je Haradinaj.

U skladu s Ustavom Kosova

Kopredsjedavajući tima Kosova za dijalog Fatmir Limaj izjavio je nakon usvajanja Nacrta i Platforme da je to dobra vijest jer "Kosovo danas ima zvaničan stav izglasan u Skupštini u vezi s potencijalnim sporazumom o normalizaciji odnosa", prenosi Kosova press.

Prema njegovim riječima, Kosovo sada ima Nacrt Zakona i Platformu o dijalogu sa Srbijom u skladu s Ustavom Kosova, a u tom procesu učestvovat će tim koji je također verificiran u Skupštini.

Limaj je rekao da usvojeni Nacrt Zakona definira nadležnosti tima, dok Platforma sadrži principe, njih deset, kojih se tim mora pridržavati u nastavku dijaloga.

Đurić: Ovo je kraj dijaloga

Kosovo je Platformom poslalo poruku da je ovo kraj dijaloga, izjavio je u srijedu navečer direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić.

Usvajanjem Platforme, u kojoj se kaže da je jedini mogući ishod dijaloga priznanje, ne tretirajući prava i položaj Srba, predstavlja 'ekser u kovčeg' i pokazuje da je Kosovo na ovaj način poslalo poruku da je ovo kraj dijaloga, rekao je on na konferenciji za novinare u Beogradu.

Ova odluka je stavila Srbiju u najteži položaj još od 2011. godine, kada su Albanci postavili granicu na Jarinju i Brnjaku, kazao je Đurić.

On je naveo da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučiuć za petak u 8:30 sati zakazao hitnu sjednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Izvor: (Al Jazeera)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš