Skupština Kosova bira predsednika, opozicija i dalje protestuje

Skupština Kosova u petak bira predsednika države, za koje su kandidovani Hašim Tači, aktuelni zamenik premijera i ministar spoljnih poslova, ujedno i lider Demokratske partije Kosova, i Rafet Rama, poslanik Skupštine iz iste partije.

Skupština Kosova bira predsednika, opozicija i dalje protestuje

Tači je kandidat vladajuće koalicije na osnovu sporazuma iz 2014, a njegovom se izboru protivi kosovska opozicija i to je jedan od razloga zbog kojih je pozvala svoje pristalice da i u sredu izađu pred Skupštinu.

Pred Vladom i Skupštinom se inače od srede nalaze demonstranti, koji su tamo u šatorima počeli neprekidne proteste protiv aktuelne vlasti.

Kako bi se izbegao mogući sukob Tačijevih pristalica i demonstranata u slučaju izbora predsednika, Tači je u četvrtak uveče pozvao svoje simpatizere da njegov eventualni izbor slave kod kuće, u krugu porodice.

Opozicija traži i ostavku Vlade zbog, kako navode, štetnih sporazuma sa Srbijom o Zajednici srpskih opština i Crnom Gorom o demarkaciji granice.

U sredu tokom izbora predsednika, poslanici mogu tri puta da glasaju za kandidate koji, prema oceni komisije za verifikaciju, budu ispunjavali ustavne krikriterijume da budu kandidati.

Za izbor predsednika potreban je kvorum od najmanje 80 prisutnih poslanika koji glasaju tajnim glasanjem.

Ukoliko jedan od kandidata ne dobije 80 glasova, sledi drugi krug kada je takođe potrebno 80 glasova.

U trećem krugu glasova, predsednik može da se izabere sa 61 glasom.

U slučaju da Skupština u tri pokušaja ne uspe da izabere predsednika, onda se Skupština raspušta i ide se u vanredne izbore u roku od 45 dana.

U slučaju da u Skupštini ne bude kvoruma, onda se ponovo iniciraju procedure za izbor predsednika.

Aktuelnoj predsednici Kosova Atifeti Jahjaga petogodišnji mandat ističe 7. aprila ove godine, a prema Ustavu Kosova, izbor novog predsednika mora da se izvrši najkasnije 30 dana pre isteka mandata aktuelnog predsednika.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš