Sindikati: Očekujemo da novi Zakon o platama poveća primanja prosvetnih radnika

Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture Kosova očekuje da će novim Zakonom o platama doći do povećanja plata prosvetnih radnika, prenosi Kosovo pres.

Sindikati: Očekujemo da novi Zakon o platama poveća primanja prosvetnih radnika

Potpredsednica Ujedinjenog sindikata Vjolca Šalja izjavila je za Kosovo pres da su njihova očekivanja da nastavnici budu među najplaćenijim zaposlenima u državnoj administraciji.

“Očekujemo da novim Zakonom o platama dođe do povećanja plata. Novim nacrtom tražiće se da prosvetni radnici počev od vrtića do fakulteta budu rangirani sa koeficijentima negde u sredini svih mogućih koeficijenata koji će biti u predlogu Zakona o platama i naravno naš zahtev je da sa novim Zakonom o platama bude povećanje plata za sve prosvetne radnike, počev od vrtića do fakulteta“, rekla je Šalja.

Međutim, zamenik ministra prosvete Dukađin Pupovci je pre nekoliko dana rekao da Zakon ne podrazumeva automatsko povećanje plata.

“Ako novi zakon o platama ne predvidi promenu plata za nastavnike i one ostanu kakve su bile, onda smo u obavezi da slušamo glas svog članstva, onda je potrebno ići sa sindikalnim akcijama a najteži je generalni štrajk“, upozorila je Šalja.

Sindikati su Vladi Kosova dali rok do marta za nacrt Zakona o platama, a 2. aprila odlučiće o načinima daljeg sindikalnog delovanja.

Osim zakona o platama, Ujedinjeni sindikat ima zahteve i oko zdravstvenog osiguranja radnika u prosveti i zakona o penzijskom sistemu koji predviđa priznavanje radnog staža iz 90-ih godina.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš