Šib: Dijalog Beograda i Prištine od velike važnosti

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib, ocenio je da su takse koje je Kosovo uvelo na srpske proizvode glavna prepreka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i da zbog toga ne zna kada bi pregovori mogli biti nastavljeni.

Šib: Dijalog Beograda i Prištine od velike važnosti

On je kazao da Nemačka i Francuska zajedno pokušavaju da obnove dijalog i da je Berlin u nekoliko navrata zbog toga od Prištine tražio da ukine takse.

"Dijalog o normalizaciji odnosa u Beograda i Prištine je od velike važnosti, zbog toga smo sa našim francuskim partnerima pokušali da održimo samit u Parizu do kojeg nije došlo. To ne znači da je on otkazan, već je odložen, a kada će biti održan to u ovom trenutku ne mogu da kažem", rekao je Šib.

On je dodao da bi Sjedinjene Američke Države (SAD) mogle imati važan angažman u dijalogu Beograda i Prištine, ali da trenutni format pregovaranja ne bi trebalo menjati.

"Format dijaloga je utvrđen i jasan, tu su Beograd i Priština, uz posredovanje EU. Važno je da i druge zemlje, kao na primer SAD, podržavaju taj proces. Optimista sam, verujem da će se, uz podršku međunarodne zajednice, dijalog veoma brzo pomeriti sa mrtve tačke", naveo je Šib.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš