Server: Došlo je vreme za formiranje ZSO

Američki analitičar i ekspert za Balkan, Danijel Server, izjavio je u intervjuu za Zeri da Kosovo za sada nije prioritet američke spoljne politike. On je istakao da Kosovo prolazi kroz težak period učenja kako se živi u demokratiji i dodao da je pitanje Zajednice srpskih opština veoma važno za Kosovo.

Server: Došlo je vreme za formiranje ZSO

Komentarišući uticaj američkih izbora na Kosovo, Server kaže da Klintonova i Tramp imaju različita viđenja spoljne politike, ali da im Balkan nije na listi prioriteta.

"Tramp je veoma čudan i kontradiktoran. Nije rekao ništa o Balkanu, osim da je njegova supruga iz Slovenije. Ja ne mislim da je Balkan ni na listi prioriteta Hilari Klinton, jer Balkan nije prioritet za SAD danas. Međutim, ona zna šta su Amerikanci uradili na Balkanu, ona zna da je proglašenje nezavisnosti Kosova veliko dostignuće, kao i to da je teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine veoma važan. "

Komentarišući najnovija dešavanja na Kosovu, Server je istakao da Kosovo prolazi kroz težak period privikavanja na demokratiju.

"Nije lako živeti u demokratiji. Ne postoji nijedan potez u pogledu Sporazuma o demarkacije granice sa Crnom Gorom, za čiju ratifikaciju je potrebno 10 minuta u Skupštini. Razgovarao sam sa ljudima iz opozicionih stranaka I rekli su mi  da se ne slažu sa onim što se dešava, ali oni koriste to pitanje, jer izaziva emocije ljudi”, kaže Server.

Pitanje Zajednice srpskih opština je, smatra Server, “najgori zahtev” Ahtisarijevog plana, ali došlo je vreme za njegovo sprovođenje.

“Morate da platite mali deo cene sada, ali mislim da, ako se primene preporuke Ustavnog suda, njeno formiranje je izvodljivo", rekao je Server u intervjuu za Zeri.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš