Seljimi: Srbija će biti uslovljena da prizna Kosovo

Priznanja Kosova će biti zato što je to jednosmerni put jer nema mogućnosti nepriznavanja, odnosno otkazivanja priznanja, tvrdi u razgovoru za RTK2 zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi.

Seljimi: Srbija će biti uslovljena da prizna Kosovo

,,Prošle godine je bilo tri priznanja Kosova kao nezavisne države i mora da bude jasno da velikih priznanja neće biti jer je većina zemalja UN-a priznala Kosovo, mi smo na brojci od 111 zemalja i svake godine će biti po nekoliko priznanja a to neće zavisiti samo od nas”, kaže Seljimi.

,,Prošle godine smo dosta radili na dobrosusedskim odnosima, a imali smo i istorijski sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je jedno veliko prizanje za stabilnost na Kosovu.”

Seljimi veruje da se situacija u odnosima sa zemljama Evropske Unije koje nisu priznale Kosovo drastično popravlja.

,,Pre četiri godine ovih pet zemalja koje nisu priznale Kosovo nisu htele ni da razgovaraju sa nama dok se ta situacija drastično promenila poslednjih godina. Oni nisu stavili ni veto na SSP. Imamo dobre odnose sa četiri od pet zemalja. Čak imamo i bilateralne posete, pa je i Grčki ministar diplomatije Kocijas bio na Kosovu. Do priznanja će doći jer ‘niko neće biti veći katolik od Pape’”, rekao je Petrit Seljimi za RTK2.

Prema rečima kosovskog diplomate trenutno se lobira u zemljama Afrike, Azije i Latinske Amerike.

,,Od internih situacija u tim zemljama zavisi kada će one objaviti priznanja, ali, kosovski pasoš je priznat od strane 183 zemalja, čak i za Rusiju i Kinu mi dobijamo vizu veoma lako. Više nema razgovora o statusu jer je to odavno poznato, sad je bitno da se razgovara o članstvu Kosova u UN, i to znaju i Beograd i Priština, Vašington i Brisel i na tome će se raditi u godinama koje slede”, naglasio je Seljimi.

,,Mi smo se od prošle godine fokusirali i na multiratelarnoj diplomatiji kao ne bi bilo samo pojedinačnih bilateralnih priznanje već se radi na tome da Kosovo učestvuje u međunarodnim organizacijama. Kao što znate, prošle godine nismo za tri glasa dobili dvotrećinsku većinu za pristup u UNESKO, ti glasovi su bili iz zemalja kao što su Severna Koreja, Asadova Sirije sa kojima mi nemamo odnose kao što Beograd ima.”

Kosovo će ove godine aplicirati za Savet Evrope, a intezivno se radi i na institucializaciji ugovornih mogućnosti sa NATO.

,,Mi, sa našom diplomatijom koja ima 11 puta manji budžet od srpske i 8 puta manje diplomata smo imali ogromnu većinu na glasanju za članstvo u UNESKO. Nedostajalo nam je tri glasa, i sad znamo gde su oni i to ćemo da dobijemo 2017. godine. Proces je jednosmerna ulica i Kosovo će postati članica UN-a, a činjenica je da će Kosovo priznati i Srbija jer će u nekom trenutku imati da bira dve opcije, ili EU, uz jasne granice šta je Srbija, ili bez Evrope sa nekim zastarelim idejama. Do tog momenta ćemo ići dva koraka napred, jedan nazad. Na kraju će Srbija i biti uslovljena priznanjem Kosova”, tvrdi zamenik ministra kosovske diplomatije.

U kosovskoj diplomatiji trenutno radi pet pripadnika manjinskih naroda, što u Prištini što u ambasadama. Seljimi je najavio da će prema planu novog sekretara ministarstva taj broj biti povećan za četiri nove pozicije u narednih šest meseci.

,,Nije baš da puno manjinskih zajednica voli da radi u kosovskoj diplomatiji jer naprimer ako je neko iz srpske zajednice on mora da lobira za nezavisno Kosovo u glavnim gradovima sveta, a zbog toga bi bio mogao da trpi pretiske od svoje zajednice. U diplomatiji se ipak vodi neka vrsta rata pa je lakše da se neko zbog toga prozove izdajnikom, ali ipak, mi moramo da tražimo najbolje ljude za najbolje pozicije bez obzira da li su oni Kinezi, Albanci ili Srbi”, kazao je Seljimi.

Ministar inostranih poslova Kosova Sebastijan Kurc boraviće danas na Kosovu, a u razgovorima sa kosovskim zvaničnicima dotaćiće se i teme migrantske krize.

,,Migranti su tema za celu Evropu i na Kosovu će se o tome pričati iako mi nismo bili na „balkanskoj ruti“. Ali sada, zemlje u okruženju grade bodljikave žice pa je strah da će doći do novih ruta. Izbeglički centri na Kosovu su spremni, tako da ukoliko dođe do toga da ispoštujemo i mi neku kvotu svakako ćemo dati doprinos. Mi smo razgovarali sa austrijskom ambasadom o tačkama o kojima ćemo razgovarati sa Kurcom, ali ovo pitanje neće biti u fokusu današnje posete ministra spoljnih poslova Austrije, više će se razgovarati o situaciji na Kosovu“, zaključio je Petrit Seljimi.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš