Šeholi: DSK će iz vlade ukoliko se otkaže poslušnost Americi i u narednih 48 sati ne padnu takse

Kosovo je ušlo u veliki politički ćorsokak i ukoliko ne ukine odluku o taksi na robu iz Srbije i BiH u narednih 48 sati ulazimo u veliku i opasnu političku igru u kojoj se može dogoditi i pad Vlade, ocenjuje u izjavi za Kosovo Onlajn politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi.

Šeholi: DSK će iz vlade ukoliko se otkaže poslušnost Americi i u narednih 48 sati ne padnu takse

Šeholi smatra da razmimoilaženja u stavu koalicionih partnera PS i SDK prema pitanju takse, njenog delimičnog ukidanja i uvođena mera reciprociteta predstavlja veliki problem za Kurtija i Vladu na čijem je čelu. 

Komentarišući jučerašnje zasedanje Skupštine Kosova Šeholi naglašava da posle višesatne rasprave Skupština nije donela ništa konkretno, ni rezoluciju niti bilo kakvu odluku o taksama.

„Smatram da političke stranke Albanaca mnogo više imaju problema između sebe da se dogovaraju nego što nas čeka dijalog sa Srbijom. I u tom smislu smatram da je Kurti u velikom problemu. Jednostavno ne znamo kako će se izvući iz svega ovoga s obzirom na to da imamo najave i nekih država da će, evo upravo i danas, ne znamo da li je istina, ali je Sijera Leone povukla priznanje i u tom smislu mislim da je Kosovo ušlo u veliki ćorsokak. Iz tog lavirinta je veoma teško izaći.

Kako će biti i na koji način će se to sve rešiti videćemo danas ili sutra, ali definitivno u slučaju da se ne ukinu takse u narednih 48 sati Kosovo ulazi u ozbiljnu i opasnu igru u kojem se može dogoditi i pad Vlade“, ocenjuje Šeholi za Kosovo Onlajn.

Budući da su se tokom jučerašnje rasprave u Skupštini Kosova od nekih, kako ih je Šeholi nazvao, dosta bučnih poslanika, moglo čuti da Sijera Alone povlači priznanje Kosova, pomalo su, kaže, čudne reakcije zvaničnog ministra inostranih poslova Glauka Konjufce koji nije bio upoznat sa tim.

„Ako je istina u svemu tome što Srbija govori i što gospodin Dačić kaže, ovo je 18. povlačenje priznavanja nezavisnosti Kosova i u tom smislu mislim da je Kosovo u velikim problemu što se tiče diplomatije, spoljnih poslova i svega toga, jer ulazimo u fazu gde treba da rešimo ono što je najvažnije, a to je dijalog sa Srbijom. Bez toga i bez rešavanja tog dijaloga mi ne možemo napred, jer to nam kažu i SAD i Brisel i svi oni koji pokušavaju da učine nešto u vezi sa ovim dijalogom“, naglašava Šeholi.

Politički analitičar iz Prištine osvrnuo se i na loše odnose na relaciji premijer i predsednik Kosova, ističući da i Kurti, ali i ministri koji svakodnevno na Tviteru, kako je ocenio, pišu svašta, treba da budu svesni činjenice da je Hašim Tači predsednik Kosova te da mu se na takav način ne može reći da je nije validan da vodi pregovore sa Beogradom.

"Tačija u Beloj kući primaju sve vodeće diplomate SAD", podseća Šaholi.

Veoma je važno ovo apostrofirati. Tači nije otišao tamo kao privatno lice, jer ga je neko pozvao tamo. On je deset dana u Americi i vodi razgovore. Juče se video i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Nije mogao on da se vidi sa njim bez nekog dogovora koji je postignut u Beloj kući.

Ne smemo dozvoliti mi to jer su osećanja Albanaca prema Americi vrlo jaka. Čak je DSK najavio da kao politička stranka ne želi da se u narodu priča da je antiamerička stranka. I u tom slučaju DSK će napustiće vladu. Da li će biti mogućnosti formiranja neke nove tehničke vlade, da se sve ovo završi za godinu dana ili ćemo ići na izbore, to ćemo videti.

Veoma je važno da gospodin Kurti mora da shvati da on ima samo 26 odsto građana koji su ga glasali. Jeste prvi, ali nije on koji može da odluči o Kosovu. Tu je predsednik Kosova, tu je predsednik Parlamenta, tu je i Vlada. I u tom smislu, ako bude drugačije, Kosovo ulazi u opasnu fazu koja može imati mnogo jake posledice za građane Kosova“, naglašava Šeholi za Kosovo Onlajn.

Kaže da se Kosovo trenutno nalazi u veoma konfuznom konceptu u kome trenutno vlada premijer, a da lanac predsednik i Skupština Kosova ne funkcioniše najbolje.

Šeholi smatra da Kurti pokazuje nerealnu ljutnju i političku ljubomoru prema Tačiju budući da se na Kosovu jasno znaju ovlašćenja predsednika, premijera i Skupštine.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš