Šeholi: Dokazalo se da demokratija nije samo biti prvi na izborima

Sinoćna maratonska sednica skupštine Kosova je dokazala da kada se kose principi demokratije dolazi do okončanja svega što pobednik izbora misli ili je mislio da može da učini sam. To se desilo ni manje ni više nego najglasnijem političaru na Kosovu Aljbinu Kurtiju.

Šeholi: Dokazalo se da demokratija nije samo biti prvi na izborima

Demokratija nije samo sloboda govora, donošenja reformatorskih odluka, populističkih izjava, busanje u grudi itd, nego kao što smo videli sinoć i glasanje poslanika koji su u skupštinu Kosova došli voljom građana. Upravo taj detalj demokratije ( glasanje) koji je i najvažniji u demokratskim zemljama Kurti je omolovažavao i čak i pokušao da pokazuje da ne treba ni da postoji. Ali, sinoć se dokazalo da dizanje ruke znači mnogo, toliko da eto može da sruši i Kurtija i vladu.

Kurti je po svim analizama koje se zasnivaju na njegovim postupcima pokušao da se nametne kao jedini spasilac koji će spasiti “ Titanik” od davljenja! Ali, Kurti i njegovi savetnici koji su ga okružili i savetovali ga da je on “mesija” koji će spasiti svet pa samim tim i Kosovo grdno su se prevarili. Demokratija prevedena u dizanje ruke (84 poslanika za opoziv) je otreznila Kurtija ali je tada već bilo kasno jer je “njegov lični ego - Titanik” već tonuo.

Kurti je ušao u političku istoriju Kosova kao premijer sa najkraćijim mandatom premijera ( 50 dana) i tako će biti zapamćen dugo. DSK kao najstarija politička stranka na Kosovu je po ko zna koji put dokazala da je institucionalna partija koja vrednosti zasniva na odlukama partije. DSK čak nije želela da poremeti rođendan Kurtiju ( 24. mart) i da mu bas taj dan daje “ šut kartu” nego se ponašala veoma ljudski, pa je dan kasnije dala Kurtiju “kartu u jednom pravcu”.

Kurti je isključivo sam i svojevoljno izazvao “ političko samoubistvo” u trenutku kada je smenio ministra MUP Agim Veljiua. Čoveka koji od 1999. do 2018. uvek pobedio na svim lokalim i parlamentarnim izborima. Čoveka koji je oličenje i osnivač Rugovinog DSK. Čoveka koji nikada ne zna za poraze. DSK to nije želeo niti će ikada dozvoliti da “guta” za malo vlasti. Kurti je osetio sinoć na svojoj koži šta znači kada DSK “pipnes” osnivače i duh Rugove.

Sinoć  je takođe dokazano da je Kurti izgubio ubedljivo kao niko do sada. Kurti i svi ostali moraju da znaju da skupština Kosova ima 20 poslanika nealbanske zajednice koje treba tretirati strogo ravnopravno sa svim albanskim poslanicima jer i njihov glas je jednak ako ne i jači u mnogim momentima kada se radi o opozivu vlade i kako na kraju krajeva nalaže i ustav Kosova. Ova pouka je dobrodošla za sve one koji će doći posle Kurtija.

Fatmir Šeholi

Direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš