Saopštenje EU-HoMs o lokalnim izborima - uglavnom pozitivno

Birači na Kosovu su iskoristili njihovo demokratsko pravo glasajući na opštinskim izborima u nedelju. Na poziv predsednika Kosova, EU je rasporedila Evropsku posmatračku misiju (EOM), četvrtu punopravnu EU posmatračku misiju ovakve vrste na Kosovu.

Saopštenje EU-HoMs o lokalnim izborima - uglavnom pozitivno

Kao i za parlamentarne izbore u junu, na čelu misije je bio glavni posmatrač Alojz Peterle, član Evropskog Parlamenta koji kaže da su zadovoljni preliminarnim saopštenjem EU EOM-a i zabrinuti za zastrašivanja koja su bila prisutna u srpskim sredinama a koja bi mogla ošteti demokratski proces.

"Zadovoljni smo, da su prema preliminarnom saopštenju koje je EU EOM izdala ranije ove nedelje, izbori održani na miran i regularan način u većim delovima Kosova. U isto vreme su EU HoMs sa velikom zabrinutošću primetili da je predizbornu kampanju obeležilo zastrašivanje u srpskim sredinama na Kosovu i da izborni proces, u opštinama gde su većina kosovski Srbi, zbog toga nije ispunio evropske standarde demokratskih izbora", rekao je Petrele.

EOM je identifikovala trajni, koordinisani i zabrinjavajući obrazac zastrašivanja u sredinama sa kosovsko-srpskom većinom, uperena protiv kandidata koji su se kandidovali protiv Srpske Liste. To uključuje pritisak na individualne kandidate da se povuku, tako sputavajući političko nadmetanje, što dovodi u pitanje ključne principe celokupnog demokratskog procesa u ovim sredinama.Trajne slabosti izbornog procesa su u više navrata primećene od strane posmatračke misije koje nisu adekvatno adresirane pre ovih izbora.

"Mi pozivamo sve relevantne učesnike iz celog političkog spektra i spektra zajednica da adresiraju ove nedostatke bez odlaganja", navodi se u njihovom saopštenju.

U skladu sa uspostavljenom praksom, završni izveštaj koji sadrži preporuke za unapređenje šireg izbornog okvira biće objavljen od strane EU EOM posle završetka trenutnog izbornog procesa, uključujući i drugu rundu izbora za gradonačelnike koja treba biti održana za četiri nedelja u nekim opštinama. Ove će preporuke pomoći kosovskim vlastima u njihovim naporima da unaprede izborni okvir i tako dalje unaprede i konsoliduju demokratsko upravljanje i institucije. EU je potpuno posvećena podršci kosovskim vlastima u njihovim naporima, uključujući i regionalni projekat implementiran od strane ODIHR-a.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš