"Samoopredeljenje neće 'Unity team', poziva na dijalog sa kosovskim Srbima"

Bilo bi dobro da treća faza dijaloga u Briselu, sudeći po glavnom pregovaraču Editi Tahiri, bude u obliku Unity team-a, kao što je to bio slučaj tokom razgovora u Beču.

"Samoopredeljenje neće 'Unity team', poziva na dijalog sa kosovskim Srbima"
amoopredeljenje smatra da Edita Tahiri želi da podeli štetu koju je Kosovu izazvala zajedničkom svepartijskom grupom, stranačkih interesa. Za Samoopredeljenje je samo prekid pregovora rešenje.

"Kontinuitet procesa pregovora sa Srbijom već je napravio koncesiju koja šteti našoj državi. To je zato što se u početku ovaj dijalog odvijao bez uslova, tako da je u osnovi nepravedan i nejednak. Takvi su bili i razgovori u Beču, koje bi da vrati gospođa Tahiri, a vodili su ih Hašim Tači i sama gospođa Tahiri. Sigurno da gospođa Tahiri odgovornost za neuspeh i koncesije štetne za Kosovo sada hoće da podeli sa zajedničkom svepartijskom grupom stranačkih interesa, ali, naše mišljenje je da je jedini način da se prekinu pregovori," rekao je Frašer Krasnići za Kohu.

Umesto ove promene, koju traži Tahiri, Samoopredeljenje predlaže da se počne dijalog sa lokalnim kosovskim Srbima, kao jedini format koji ne favorizuje Srbiju.

"Umesto toga, početi dijalog sa lokalnim kosovskim Srbima kako bi ih intergrisali, kao uslove i dijalog sa Srbijom. Bilo koji drugi oblici dijaloga naneli bi štetu državnosti Kosova, i još gore, favorizovali bi Srbiju," naveli su oni dalje.

Glavni pregovarač Tahiri je, prema mišljenju Samoopredeljenja, postala figura koja simbolizuje laži i prevare, naročito zbog rezultata procesa pregovaranja sa Srbijom. Oni smatraju da je to ekstremno oštetilo građane i Republiku Kosovo.

"Tačnije, u pregovorima koje ona predvodi, Kosovo je dobilo fusnotu, prihvaćeno je da se uz fusnotu pojavi na međunarodnom planu. Što je odricanje od Republike, što je kršenje nezavisnosti i suvereniteta države. I, s druge strane, koncesija koja favorizuje Srbiju i koja je olakšala njen put ka evropskim integracijama," zaključuje Krasnići za Kohu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš