Samoopredeljenje: Krivična prijava protiv Tačija i Veseljija

Pokret Samoopredeljenje saopštio je da je kosovsko tužilaštvo započelo sa radom na krivičnoj prijavi koju su aprila 2019. podneli lider pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti i šef poslaničke grupe Glauk Konjufca protiv predsednika Kosova, Hašima Tačija i predsednika skupštine, Kadrija Veseljija zbog "lažnih izjava u slučaju ‘Oko Naroda'".

Samoopredeljenje: Krivična prijava protiv Tačija i Veseljija

Kako iz Samoopredeljenja navode, Tači i Veselji su 28. Decembra 2018. “pred sudijom, pod zakletvom, lažno izjavili da su Kurti i Konjufca deo ove terorističke organizacije".

Iz pokreta Samoopredeljenje danas su poručili da je nakon sedam meseci, tužilaštvo počelo da se bavi slučajem i da su Kurti i Konjufca pozvani da daju iskaz u vezi sa slučajem i krivičnom prijavom koju su podneli.

Slučaj „Oko naroda“

Marta 2018. godine na Kosovu je protiv pripadnika kriminalne organizacije „Oko naroda“, podignuta optužnica zbog pripreme terorističkih i krivičnih dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova, odmazde, napada te neovlašćenog posedovanja oružja, preneo je RSE.

Ova organizacija postala je poznata široj javnosti, kada je preuzela odgovornost za pokušaj ubistva advokata Azema Vlasija, 13. marta 2017.

Posebnu pažnju tokom sudskog procesa privuklo je svedočenje Tačija i Veseljija koji su izjavili da iza ove organizacije stoji pokret Samoopredeljenje.

Kako stoji u optužnici, maja 2015. optuženi Murat Jašari, Avni Lumnica, Ragip Salova, Sadri Ramabaja, Redžep Toplana, Bajruš Konjuša, Sabit Beriša, Haljim Haljimi, Behdžet Ljuža i Lirije Luža, su kao „pripadnici kriminalne organizacije ‘Oko naroda’ u jednoj evropskoj državi odlučili da u martu 2017. otpočnu protivzakonske akcije u cilju ozbiljne destabilizacije ili uništavanja osnovne političke, ustavne, ekonomske ili društvene strukture Republike Kosova“.

To su planirali da postignu „napadima i ubistvima visokih državnih zvaničnika, počevši od onih iz osamdesetih i devedesetih godina, smatrajući ih izdajnicima države, kao i funkcionere koji su bili na vlasti od 1999. do 2016.“

Među njima, kako stoji u optužnici, bili su i kosovski predsednik Hašim Tači, predsednik skupštine Kadri Veselji, bivši premijer Isa Mustafa, bivši ministar pravde Hajredin Kući, potpredsednik skupštine Džavit Haljiti, zamenik premijera Fatmir Ljimaj i ostali komadanti „OVK“ „koji su izdali zemlju“, predsednici sudova u Prištini u posleratnom periodu, direktori kosovske carine, Poreske uprave, verski lideri, analitičari i publicisti.

Prvi na „listi izdajnika“ bio je Azem Vlasi, bivši funkcioner, kojeg je 13. marta 2017. pokušao da ubije Murat Jašari.

U optužnici stoji da je Jašari bio mentalno nesposoban da razume i kontroliše svoje delovanje, a zbog bolesti šizoafektivnog poremećaja.

Tači je tokom svedočenja govorio o listi pitanja koje mu je pre nekoliko godina navodno uputio Murat Jašari, navodeći da na njih nije odgovorio, jer je saznao da ta pitanja nije pisao Jašari, jer on „ne zna da piše“, već da iza te organizacije „stoje pripadnici pokreta Samoopredeljenje, kao što su Aljbin Kurti, Gljauk Konjufca i Sadri Ramabaja (jedan od optuženih)“.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš