SAD počele sa sankcijama: Da li se mogu pogoršati odnosi?

Nijedan zvaničnik Republike Kosovo ne može putovati u Sjedinjenim Američkim Državama.

SAD počele sa sankcijama: Da li se mogu pogoršati odnosi?

Sjedinjene Američke Države su počele preduzimati zvanične mjere za kosovske zvaničnike, zbog ne ukidanja takse, piše lajmi.net.

Sankcije su najavljene i to se dogodilo. SAD su odlučile da ne daju nijednom državnom zvainčniku Kosova vizu za putovanje u Americi.

Uprkos tome, odluka o taksama je još na snazi i kosovski zvaničnici ubedljivo stoje iza te odluke.

To je prvi korak sankcija za Vladu Kosova od strane Sjedinjenih Država.

Međutim, da li se mogu još više pogoršati odnosi između Kosova i SAD?

Na to pitanje je govorio stručnjak za politiku, Arton Demhasaj, koji je rekao da je to samo pritisak da bi vlada ukinula takse.

“Mislim da je to pritisak koji SAD vrše na naše javne zvaničnike, kako bi se ukinula mjera na srpske proizvode. To je mjera pritiska da bi se suspendirala odluka”, rekao je Demhasaj.

Kaže da ostaje da se vidi koliko će dugo kosovska vlada biti otporna na pritisak Sjedinjenih Država, ali i pritiska Evropske unije.

“Njihova odluka da ne izdaju vize je samo konstantan pritisak da se ukloni taksa. Međutim, vidjeli smo da je vlada odlučna, tako da nam je ostalo da vidimo koliko će trajati otpor, bilo na pritisak SAD ili na EU”, rekao je Demhasaj za Lajmi.net.

Na pitanje da li se te sankcije mogu pooštriti, Demhasaj je rekao da su Sjedinjene Američke Države ozbiljno shvatile i da se mogu očekivati druge mjere.

“Bez sumnje, Sjedinje Američke Države su veoma ozbiljne, tako da možemo očekivati i nove mjere, agresivnije na kosovske institucije”, rekao je Demhasaj.

Bitno je napomenuti činjenicu da su Sjedinjene Države tražile od Vlade Kosova da se odluka samo suspenduje, a ne da se povuče.

Međutim, kosovske vlasti nisu preduzele takav korak.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš