SAD hapse i srpske i kosovske hakere

Dvojica Albanaca sa Kosova i jedan Srbin iz Srbije su uhapšeni nakon podignute optužnice u Sjedinjenim Državama protiv 36 osoba zbog navodne umešanosti u "Infraud", transnacionalnu kriminalnu organizaciju za kibernetički kriminal (kriminalne aktivnosti putem interneta). Uhapšeni su u sklopu međunarodno-pravne saradnje sa Sjedinjenim Državama.

SAD hapse i srpske i kosovske hakere

Svi optuženi su navodno bili deo organizacije koja je bila uključena u veliku kupovinu, prodaju i distribuciju ukradenih podataka, uključujući onih sa debitnih i kreditnih kartica, te ličnih, finansijskih i bankarskih informacija i dr.

Procenjuje se da je reč o jednom od najvećih kriminalnih foruma za prodaju ukradenih podataka na kome je, navodi se, prodato oko četiri miliona podataka sa ukradenih platnih kartica, pre nego što je oboren u međunarodnoj akciji.

Prema optužnici, optuženi sa Kosova su Besart Hodža i Ljiridon Musljiu, a iz Srbije Miroslav Kovačević.

Ostali optuženi su iz Ukrajine, Pakistana, Francuske, Sjedinjenih Država, Egipta, Bangladeša, Australije, Kanade, Velike Britanije, Makedonije i dr.

Policija Kosova i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije su potvrdili za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su uhapšeni pod istim inicijalima.

Policija Kosova je 6. februara na dve lokacije u Prištini i Gnjilanu uhapsila B.H. i L.M. i tom prilikom konfiskovala laptope, računarska kućišta, mobilne telefone, USB-ove, fotoaparate i ostale dokumente.

Slučaj je u fazi istrage pred Osnovnim tužilaštvom u Prištini i rezultat je međunarodno-pravne saradnje sa Sjedinjenim Državama, potvrdio je za RSE portparol tužilaštva Ekrem Ljutfiu.

Ljutfiu je rekao da se optuženi terete za krivična dela kao što su zavera za angažovanje u korumpiranoj organizaciji pod uticajem reketa Krivičnog zakonika Sjedinjenih država, te za prevaru, falsifikovanje hartija od vrednosti i instrumenata plaćanja, izdavanje praznih ili lažnih čekova i zloupotreba kreditnih kartica.

Za M.K. (Miroslava Kovačevića) iz Srbije sumnja se da je izvršio krivično delo pravdanja, nabavljanja i pružanja drugih sredstava za falsifikovanje, rekli su za RSE u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

Iz Ministarstva pravde Srbije rekli su da je u ovom ministarstvu 31. januara 2018. stigla zamolnica za međunarodno-pravnu pomoć, dodajući da to nije zahtev za ekstradiciju. Zamolnica je prosleđena nadležnim državnim organima.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš