Različita tumačenja o Tačijevoj poseti jezeru Gazivode

Posetu predsednika Hašima Tačija jezeru Gazivode predstavnici Srba i Albanaca na Kosovu, ali i poznavaoci političkih dešavanja različito tumače. Dok jedni smatraju da je ovo igra dvojice predsednika Hašima Tačija i Aleksandra Vučića, drugi su mišljenja da je razlog ove posete skretanje pažnje sa protesta Samoopredeljenja.

Različita tumačenja o Tačijevoj poseti jezeru Gazivode

Analitičar Nedžmedin Spahiju smatra da je poseta predsednika Kosova Hašima Tačija jezeru Gazivode skretanje pažnje sa protesta Samoopredeljenja, ističući da je to igra između Tačija i Vučića.

"To je verovatno uradio u dogovoru sa predsednikom Vučićem, budući da su reakcije bile oštre, a nije bilo nikakvih incidenata, ništa se tokom te njegove zabave na Gazivodama nije dogodilo. To je samo jedna igra između predsednika Tačija i predsednika Vučića sa opozicijom. Reakcija koja je došla od gradonačelnika Severne Mitrovice Gorana Rakića je bila neumesna,  ne bi trebalo da bude provokacija, on je otišao na jezero, nije ništa uradio, nikakvo zlo, nikoga nije ometao, čuvala ga je ista policija koja čuva i Rakića”, rekao je Spahiju.

Predsednik Kosova Hašim Tači je ovom prilikom želeo da pokaže da ima mogućnost da obiđe teritoriju bilo koje opštine uključujući i Sever, da pokaže da ima pun suverenitet, smatra Veroljub Petronić, istraživač iz oblasti bezbednosti.

“Reakcija same opozicije i pisanja albanskih medija na Kosovu skreću pažnju na bitnije stvari koje se dešavaju. Evidentno je da će u nekih narednih pet do šest meseci doći do novih izbora, Tači gubi veliku podršku upravo zbog politike koju vodi, samim ovim činom je hteo da skrene pažnju javnosti na demonstracije Samoopredeljenja, na negodovanje opozicije, da bi kad god je problem u javnom miljeu, prištinski lideri pribegavaju da podhrane nacionalnu priču, da se kaže Tači je došao tu, mi držimo sever, međutim od toga nema ništa, to je samo igra mačke i miša između Tačija i opozicije Kosova. Gotovo da je mnogo malo ljudi znalo za njegovu posetu, vreme posete je bilo veoma kratko što inplicira - došao je na brzinu da pokaže da može da dođe. Da je  postojala stvarna  mogućnost ili da postoji ta mogućnost  da on kontroliše i da može da  dođe kad hoće, treba  da ostane tamo da prespava i sutradan da se  provoza po jezeru i da pokaže da stalno ima autoriteta. Veliki je problem u celoj priči loša koordinacija u Kosovskoj policiji, jer niko sa severa iz Kosovske policije nije znao da oni dolaze. To znači kakva je komunikacija između komande ROSU i komande regionalne policije i komande ostalih policija, problem je što i prošli put kad je Đurić uhapšen intervencija je bila bez saradnje sa lokalnom i regionalnom policijom. Indikativno je da ni jedan Srbin nije bio u timu Rose, sve su bili Albanci. Oni su strogo čuvali tu tajnu nisu hteli da javnost sazna, plašili su se reakcije, plašili su se barikada, saznalo se tek kada su prva vozila prošla pored prvih srpskih kuća u Zubinom Potoku”, kaže Petronić.

"Ovo je jedan vikend događaj koji će biti zabeležen u medijima, ovo je bila samo demonstracija Tačijeve sile, a već će se narednih dana svet baviti nekim drugim stvarima kao što je pitanje referenduma u Makedoniji", kaže novinar Jakša Šćekić iz Beograda.

On je napomenuo da nije prvi put da se Briselski sporazum krši.

"Ovo je odgovor Tačija na Vučićevu posetu Kosovu, s tim da je ta razlika da je Tačijeva poruka Aleksandru Vučiću- ne možeš ti da se krećeš po Kosovu svuda i gde god hoćeš, jer znamo da Vučić iz bezbednosnih razloga na nekoliko mesta nije mogao da ode. Tači je onda poslao poruku Beogradu  rekavši - evo ja mogu po Kosovu i da se šetam svuda, mogu i da odem na Gazivode", rekao je novinar Jakša Šćekić.

Nakon burnog dana u Zubinom Potoku je mirno, barikade koje su postavili meštani predvođeni gradonačelnicima sa severa na magistralnom putu Ribariće - Mitrovica su uklonjene. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš