Ramiz Keljmendi protiv poreza na brašno iz Srbije

Poslanik Skupštine Kosova iz redova LDK i biznismen, Ramiz Keljmendi, procenjuje da dodatni porez na uvezeno brašno iz Srbije od 0.04 centra po kilogramu šteti džepu građana.

Ramiz Keljmendi protiv poreza na brašno iz Srbije

Ovo je Keljmendijeva objava na Fejsbuku:

Dodatni porez na uvezeno brašno iz Srbije od 0.04 centa po kilogramu, šteti džepu građana. 

Kada uzmemo u obzir nameru da se, u ovom slučaju, zaštite domaći proizvođači i da se na brašno doda vrednost poreza od 0.04 centa, postavlja se pitanje - koliko će ovi troškovi uticati na standard građana o kojima moramo da brinemo.rethodna vlada je zaštitila ovu poziciju uklanjanjem PDV-a od 18%, a danas dodatna vrednost tog poreza sa novom vladom ponovo čini standard građana manjim od 12 miliona evra godišnje, ukupan iznos koji proizilazi iz cifara - 5.2 miliona ide u budžet i 6.8 miliona koristi ima proizvođač. Gde je tu građanin?

Na prvi pogled, ova suma nije velika, ali kada podelimo lični dohodak na kosovske radnike, što je oko 300 evra, dolazi se do zaključka da će cela klasa radnika koji rade u ovoj industriji biti finansirana ili 1.800 zaposlenih tokom cele godine.

Poznato je da je Vlada Kosova dužna da održi standard svojih građana, a posebno onih koji su nezaposleni i u tom kontekstu hleb je osnovni artikal za ovu kategoriju građana. Dok, sa druge strane, finansiramo kompanije koje su se rukovodile bilansom uspeha u proteklim godinama, prometom novca, a komisija bi trebalo da donese odluku o zaštiti. Moguće je da ove kompanije izuzmemo od poreza na dobit - u prvom slučaju, a onda bi usledila subvencija Vlade Kosova na kulturu žitarica, uklonili bi se akcize na gorivo za poljoprivredna vozila i čak PDV na gorivo, a ako to nije dovoljno, onda bi trebalo da se uzme u obzir porez na kompenzaciju. To je zato što se čini da vlada štiti budžet, nanoseći štetu džepu socijalno ugroženih građana, puniće džepove onih kojima ne bi trebalo da se daje nadoknada.

Vrednošću od 12 miliona evra svaki građanin Kosova dobio bi 30 hleba godišnje, ili prosečno domaćinstvo 180 hleba godišnje, što znači da ove porodice moraju da se obavežu da dodatno povećaju svoj porodični budžet.

Cilj vlade mora da bude zaštita građana od visokih cena, a zatim zaštita proizvođača od nelojalne konkurencije.

Ramiz Keljmendi - član Skupštine Kosova, LDK

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš