Prve žrtve korona virusa na Kosovu i u Severnoj Makedoniji, u Srbiji dvoje umrlo

Prve žrtve korona virusa na Kosovu i u Severnoj Makedoniji, u Srbiji dvoje umrlo

Korona virus (SARS-CoV-2) pojavio se u Kini krajem 2019. godine. Virus izaziva povišenu temperaturu, upalu pluća, a može dovesti i do smrti. Dva mjeseca nakon prvog prijavljenog slučaja, pored Kine, najviše zaraženih nalazi se u Italiji, Iranu i Španiji.

Broj zaraženih Broj umrlih Broj oporavljenih
316.659 13.599 94.176

- Osim Kine u kojoj se prvi put pojavio virus, još 170 zemalja i regija širom svijeta prijavilo je infekciju pokazuju podaci američkog Johns Hopkins univerziteta.

- Najveći broj zaraženih van Kine koja ima više od 81.397 oboljelih, nalazi se u Italiji 53.578, Španiji 28.572, Njemačkoj 23.921, Iranu 21.638, te SAD-u 27.004.

- Broj preminulih najveći je u Italiji - 4.825, te Kini - 3.144.

Broj zaraženih na Zapadnom Balkanu, podaci vlasti:  
Slovenija 383
Hrvatska 254
Srbija 222
Albanija 76
Bosna i Hercegovina 94
Sjeverna Makedonija 114
Kosovo 31
Crna Gora 16

- Korona virus dolazi iz porodice virusa koja je nazvana prema svom izgledu jer ima oblik krune. Iz iste grupe virusa su se razvili SARS i MERS, virusi koji su u prošlosti izazvali epidemiju.

- Bolest koju ovaj virus izaziva zove se: COVID-19

- Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije za sprečavanje širenja infekcije su: redovno pranje ruku, prekrivanje usta i nosa prilikom kašljanja i kihanja, temeljito kuhanje mesa i jaja, izbjegavanje bliskog kontakta sa osobama koje pokazuju simptome respiratornih oboljenja poput kašlja i kihanja.

Republika Srpska: 90 pоzitivnih slučajeva

U entitetu Republika Srpska u nedelje, 22. marta zabilježen je 31 novih slučajeva zaraze korona virusom, sopštio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

"Od 118 uzoraka koje smo uradil u posljednja dva dana 31 je bio pozitivan što je 27 posto od ukupno urađenih nalaza. Od danas potvrđenih slučajeva 19 su muškarci a 12 žene. Sada u Republici Srpskoj imamo 90 osoba koje su zaržene korona virusom", rekao je Šeranić.

Trenutno je, prema riječima Šeranića u Republici Srpskoj, pod zdravstvenim nadzorom 13.538 osoba.

U Republici Srpskoj do sada je potvrđeno 90 slučajeva pozitivnih na novi virus korona. (Banjaluka-64, Čelinac-3, Laktaši-6, Srbac-1, Prnjavor-2, Ribnik -1, Modriča-1, Kozarska Dubica-2, Prijedor-1, Bijeljina-1, Gradiška-1 i Derventa-1).

Sa novim registrovanim slučajevima u Bosni i Hercegovini ima 125 osoba kod kojih je potvrđen korona virus.

Na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine uveden je policijski sat, odluke o zabrani kretanja su odnijeli oba bh etntita i Brčko distrikt.

Broj zaraženih u Srbiji porastao na 222

U Srbiji su do 18 časova 22. marta registrovana 222 potvrđena slučaja zaraženih korona virusom, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 61 osobe od kojih je 34 pozitivno i 27 negativno na novi korona virus. U Srbiji su do sada dve osobe preminule od korona virusa.

Zabranja kretanja na području Brčko distrikta

Svim licima na području Brčko distrikta u Bosni i Hercegovini zabranjuje se kretanje u vremenu od 21 čas do 5 sati ujutru, naredba je Kriznog štaba.

Ova naredba donesena je na telefonskoj sjednici Kriznog štaba, na prijedlog brčanske policije, a stupa na snagu odmah i važi do daljeg.

Uvedeno je i novo radno vrijeme pekara i apoteka do 20.00 časova, osim dežurnih apoteka.

Od ove naredbe izuzimaju se svi zaposleni koji vrše službene dužnosti ili su uključeni u sprovođenje mjera i aktivnosti u vezi sa proglašenjem stanja prirodne nesreće zbog virusa korona, kao i zaposleni u pravnim licima u kojima se rad odvija u smjenama.

U Hrvatskoj 19 novih slučajeva, ukupno 254 zaraženih

U Hrvatskoj je od nedelje ujutru registrovano još 19 novih slučajeva korona virusa, čime se ukupan broj zaraženih popeo na 254.

"Još uvijek smo i uzlaznom dijelu epidemijske krivulje", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš