Protest uoči izbora Thacija za predsjednika

Kandidati za predsjednika su lider Demokratske partije Kosova i Rafet Rama iz iste stranke, koji je samo formalni kandidat.

Protest uoči izbora Thacija za predsjednika

Ujedinjena kosovska opozicija zakazala je za petak u 10:00 sati protest s ciljem rušenja Vlade i protiv izbora novog predsjednika Kosova na sjednici Skupštine Kosova, koja treba početi u 11:00 sati.

Kandidati za predsjednika su Hashim Thaci, lider Demokratske partije Kosova, i Rafet Rama iz iste stranke.

Rama je formalni kandidat, kako bi se ispoštovala zakonska procedura, dok je Thaci kandidat za predsjednika prema koalicijskom sporazumu njegove partije i Demokratskog saveza Kosova premijera Ise Mustafe.

Opozicija je pozvala sve građane Kosova koji su protiv politike aktuelne Vlade i nastavka uzurpacije države da im se pridruže na protestu, "kako bi se spriječila uzurpacija i samog vrha države, Predsjedništva Kosova".

Predsjednik najveće opozicijske stranke, Pokreta Samoopredeljenje, Visar Ymeri je izjavio da je opozicija protiv Thacija jer je "on potpisao Sporazum o demarkaciji granice s Crnom Gorom i počeo sporazum o zajednici opština sa srpskom većinom na Kosovu".

I Haradinaj poziva građane

"Ova Skupština i ove centralne institucije niti imaju demokratski legitimitet, niti politički legalitet da donosi bilo kakve odluke, a najmanje da izbere predsjednika", kazao je Ymeri.

I lider Inicijative za Kosovo Fatmir Limaj je pozvao građane da se pridruže opoziciji u zahtjevu da "antiustavni režim ode sa vlasti".

Ramush Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova, poziv Demokratske partije Kosova da se u centru Prištine u petak proslavi izbor Thacija za predsjednika ocijenio je kao lažan i samo s ciljem da spriječi dolazak građana na protest opozicije.

Opozicija već šest mjeseci blokira rad Skupštine, u znak suprotstavljanja sporazumima o zajednici opština sa srpskom većinom i o demarkaciji granice s Crnom Gorom.

Nakon što je krajem prošle godine Ustavni sud Kosova konstatirao da zajednica srpskih opština nije u potpunosti u skladu s Ustavom, opozicija je počela tražiti i ostavku Vlade te raspisivanje vanrednih izbora.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš