Protest u Prištini: "Ramuš Haradinaj je Kosovo"

Pod motom "Ramuš Haradinaj je Kosovo" je u Prištini održan protest protiv hapšenja i zadržavanja u Francuskoj bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja.

Protest u Prištini: "Ramuš Haradinaj je Kosovo"

Sa skupa je zatraženo da se on odmah oslobodi, kao i da se povuku sve poternice koje je Srbija raspisala za bivšim pripadnicima OVK.

Poslanik Skupštine Kosova Daut Haradinaj rekao je da veliki broj ljudi, više od 10.000, koji su danas protestovali znači da "Haradinaj nije sam i da uživa podršku naroda na Kosovu". 

"Albanci su velika nacija i slobodu neće pokloniti nikome. Nikome nećemo dovesti u pitanje slobodu, ali ako bilo ko pokušao da našu slobodu dovede u pitanje dobiće odgovor kao krajem prošlog veka", rekao je Haradinaj. 

On je od Vlade Kosova zatražio da prekine dijalog sa Beogradom, dok se Srbija ne izvini za zločine na Kosovu. "Imamo priliku da kažemo Srbiji da se njeni rukovodioci ne mogu slobodno kretati po Kosovu i da ovde vode (izbornu) kampanju. (Iz Vlade Kosova) imaju priliku da kažu stop nepravdama sa Specijalnim sudom", kazao je Haradinaj. 

Prema njegovim rečima Kosovo ima priliku da formira vojsku i "da se ne pretvara kako ne vidi šta se događa u regionu". 

Vilijem Voker, bivši američki ambasador i šef misije OEBS-a na Kosovu tokom rata 1998-1999. godine je rekao da je tu kako bi izrazio solidarnost sa Ramušom Haradinajem i građanima Kosova, rekavši da je bio i ostaje prijatelj Haradinaja. 

"Ramuš Haradinaj je moj dobar prijatelj. Ovde sam da pokažem solidarnost sa njim i svima vama, iz celog Kosova. Ja sam uvek mislio da je pravni sistem Francuske najbolji na svetu. Međutim ovo što se događa sa herojom Kosova je sramotno", rekao je Voker. 

Predsednik Nacionalnog saveta Incijative za Kosovo Jakup Krasnići je od francuskoj pravosuđa zatražio da ne podržava "montirane optužnice Srbije". 

Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti je rekao da je protest odgovor onima zbog kojih se Haradinaj drži u Francuskoj. 

On je rekao da zadržavanje Haradinaja u Francuskoj nije slučajno i da je povezano sa potrebom da se na dnevni red kosovskog parlamenta stavi odluka o razgraničenju sa Crnom Gorom. 

Protest je mirno okončan. 

Haradinaj je uhapšen 4. januara na aerodromu u Bazelu po Interpolovoj poternici Srbije zbog optužbi za ratne zločine. 

Francuski sud ga je 12. januara uslovno pustio da konačnu odluku o izručenju čeka na slobodi u Francuskoj. 

Sud u francuskom gradu Kolmaru odlučio je pre dva dana da za mesec dana produži rok vlastima u Srbiji da dostave dokaze u vezi sa zahtevom za izručenje Ramuša Haradinaja, koji je osumnjičen za ratne zločine. 

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš