Proslava Dana zastave - "nacionalna stvar" ili "nonsens"

Nakon odluke kosovske Vlade da ove godine 28. novembar Dan albanske zastave bude neradni dan na Kosovu, pojedini analitičari smatraju da je ta odluka bila i očekivana, dok drugi ističu da bi ona mogla da šteti Kosovu.

Proslava Dana zastave - "nacionalna stvar" ili "nonsens"

U obrazloženju odluke Vlade da 28. novembar bude neradni dan na Kosovu, navodi se da građani zaslužuju odmor, kako bi proslavili ovaj praznik, iako on nije u kalendaru zvaničnih državnih praznika.

Profesor ustavnog prava Mazlum Baraliu kaže da se toj odluci ne treba pridavati veliki značaj, s obzirom da je 28. novembar i do sada bio neradni dan na Kosovu, ali da po Ustavu na osnovu člana 5 o "memorijalnim praznicima" Vlada ima mogućnost da donese ovakvu odluku.

„Tako da se odluka verovatno oslanja na taj paragraf gde se daje mogućnost Vladi da može da određuje i druge praznike tzv. memorijalne praznike.

Takođe, poslednji pasus tog člana predviđa mogućnost da Vlada u dogovoru sa predsednikom Kosova može određivati druge "memorijalne" dane od kojih su dva određena u konsultaciji sa srpskom zajednicom“ smatra Baraliu.

Novinar „Politike“ Živojin Rakočević postavlja pitanje zasto je Albancima na Kosovu u ovom trenutku taj dan potreban?

„Što se dana zastave tice, za Srbe je to neka vrsta legalizovanog dana straha. Sećamo se demostracija, sećamo se zastava, sećamo se tog straha i neizvesnosti. Postavlja se pitanje šta to danas treba Albancima ili onima koji drže vlast. Mislim da niko do kraja nije siguran šta će im to, sem da nahrane tu nacionalnu glad.“ kaže Živojin Rakočević.

Da odluka Vlade o Danu albanske zastave nema nikakvog smisla smatra analitičar Nedžmedin Spahiu, on kaže da se time pokazuje kako vlast u Prištini svakoga dana uništava ono što je međunarodna zajednica stvorila na Kosovu.

„Albanija ne slavi Dan nezavisnosti Kosova, zašto bi Kosovo slavilo dan nezavisnosti Albanije, to je sasvim „nonsens“ i to je znak inferiornosti i mislim da ovaj postupak ide u prilog svima koji nisu priznali nezavisnost Kosova, uključujući i Vladu Srbije i to je dodatni argument svima njima.“ kaže Spahiu, 

Inace, 28. novembra prošle godine održan je veliki miting opozicije protiv Vlade Kosova. Zakon o državnim praznicima usvojen je 2008. godine i on predviđa 11 praznika sa 12 dana odmora. Glavni praznik je 17. februar, Dan nezavisnosti Kosova, kao i 9. april Dan Ustava. Državni praznici su i Nova godina, Međunarodni praznik rada-1. maj, Dan Evrope - 9. maj, Veliki Bajram, Mali Bajram, katolički Božić i Uskrs, kao i pravoslavni Božić i Uskrs.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš