Produžen mandat EULEX-u. Novac i za Specijalni sud

Države EU su se saglasile da produže mandat misiji EULEX za još dve godine, u trenutku kada su razgovori između predstavnika EU i Kosova još uvek u toku.

Produžen mandat EULEX-u. Novac i za Specijalni sud

Države članice veruju da je Kosovu potrebno prisustvo EU u oblasti vladavine prava.

Prema diplomatskim izvorima iz EU, stalni predstavnik EU se u načelu saglasio da produži mandat EULEX-a do 14. juna 2018. godine, a izvršen je transfer 34,5 miliona evra sa evropskog budžeta na EULEX i Specijalni sud, koji će procesuirati slučajeve protiv pojedinih vođa bivše OVK. Ovo je iznos za prvu godinu mandata.

Koha Ditore podseća da EU pokušava već mesecima da postigne dogovor sa kosovskim vlastima o budućnosti i nadležnostima EULEX-a. Izvori iz EU govore da je ovo bio težak proces, jer kosovski političari znaju da EULEX procesuira slučajeve koji sumnjiče njih same za najteža krivična dela.

Iako je EU već odlučila da produži mandat EULEX-u, ipak je saopštavala javnosti da želi da se kosovske vlasti prvo saglase sa tim.

I dok Kancelarija EU na Kosovu, niti kancelarija predsednika, nisu zvanično saopštili rezultate ovih pregovora i sastanaka, Besnik Beriša, savetnik premijera Ise Mustafe, rekao je da je ovo pitanje u nadležnosti predsednika Tačija, koji sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini treba da razmeni pisma o produžetku mandata EULEX-a. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš