"Proces transformacije KBS u OSK trajaće 10 godina"

Proces transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga u oružane trajaće 10 godina i Vlada Kosova je garant njegovog sprovođenja, izjavio je za RTK2 ministar KBS Haki Demoli.

"Proces transformacije KBS u OSK trajaće 10 godina"

Ministar Demoli kaže da su za osnivanje oružanih snaga potrebne izmene Ustava, što podržavaju svi u skupštini, osim poslanika Srpske liste.

Ministar Haki Demoli u intervju za RTK2 kaže će oružane snage Kosova biti u potpunosti operativne za 10 godina, koliko će trajati proces transformacije bezbednosnih snaga.

“Odredili smo 5 glavnih stubova transformisanja: trajanje procesa transformacije planirano je da traje 10 godina, zatim plan budžeta, Vlada Kosova je dala pismenu garanciju da će podrzati budžet za proces tranformisanja za 10-godišnji period”.

”Odredili smo povećanje broja pripadnika sa 2500 koliko ih je sada na 5000 aktivnih pripadnika, i sa 800 rezervista koliko ih je aktuelno na 3000. Izradili smo precizne analize kada se radi o infrastrukturi, i obuci budućih pripadnika”, izjavio je ministar.

Pre donošenja zakona, potrebno je promeniti Ustav, za šta je potrebna dvo-trećinska podrška manjinskih poslanika.

“Iako je bilo poteškoća između vladajućih partija i opozicije oko raznih pitanja, kao što su razgraničenje i Zajednica srpskih opština, kada je u pitanju transformacija KBS-a među svim opozicionim strankama postoji spremnost da glasaju za transformisanje KBS-a u oružane snage. I poslanici iz nevećinskih zajednica na sastancima sa šefovima parlamentarnih grupa ili pojedničano izjasnili su se da će dati svoj glas bez uslovljavanja. Samo među poslanicima srpske zajednice ne postoji volja da glasaju za izmene Ustava, i zakon o transformisanju KBS-a u oružane snage Kosova”, rekao je on.

Vlada je za narednu godinu, kada se predviđa osnivanje ovih snaga, izdvojila nešto više od 51 milion evra. Kompletan intervju sa ministrom KBS-a Hakijem Demolijem pogledajte u emisiji Razgovor u četvrtak, 10. novembra u 20 sati.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš