Problemi osoba rođenih u Srbiji prilikom dobijanja državljanstva Kosova

Iako znaju da srpske vlasti ne ovjeravaju apostil pečatom dokumenta koja služe građanima rođenim u Srbiji da dobiju državljanstvo Kosova, službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova i dalje traže dokumente sa ovim pečatom.

Problemi osoba rođenih u Srbiji prilikom dobijanja državljanstva Kosova

Hysni Bytyçi je jedan od građana koji se suočio sa ovim problemom.

Po profesiji advokat Bytyçi je razmišljao da čak i svome sinu, rođenom u Beogradu, uradi državljanstvo Kosova.

On je zatražio od vlasti u Prištini koja su dokumenta potrebna kako bi realizovao dobijanje državljanstva za svog sina i vratio se u glavnom gradu Srbije, gdje je i izvadio sva potrebna dokumenta.

Za Kallxo.com je rekao da kada je otišao da ovjeri dokmenta apostil pečatom, srpski zvaničnik ga je pitao za šta mu je potrebno, a on mu je odgovorio da mu je potrebno za Kosovo.

"Mi za Kosovo ne ovjeravamo dokumenta apostil pečatom", citira Bytyçi srpskog zvaničnika, koji je, prema njegovim riječima, zbog toga što ne priznaju Kosovo kao državu i da se takvi pečati ovjeravaju na dokumenta koja su predodređena za strane države.

Kasnije, Hysni Bytyçi, koji je živio i radio dugo u Beogradu, govori da se vratio u Prištinu bez ovjerenih dokumenata.

On kaže da je rekao službenicima Deparamenta za državljanstvo, azil i migracije Kosova zbog čega nije ovjerio dokumenta, a jedan od službenika mu je odgovorio da ode i da laže srpske vlasti.

Ali Hysni Bytyci je kazao da nikada on nije lagao vlastima.

"Za mene osobno ovo je falsifikat i zakonski je krivično djelo", kaže advokat.

Za njegov slučaj, Bytyçi, kaže da je pisao i ministru unutrašnjih poslova i predsjedniku Kosova, ali nije dobio odgovor.

Liridonu Neziriju, direktoru Departamenta za državljanstvo, je postavljeno pitanje o konkretnom slučaju.

Neziri je rekao da procedure za dobijanje državljanstva su standardne i da se po ovom pitanju traže potrebna dokumenta, koja moraju biti sa apostil pečatom.

On priznaje da srpske vlasti odbijaju da se ovjere dokumenta apostil pečatom kada im se kaže da su dokumenta potrebna za Kosovo, jer Srbija nije priznala Kosovo, ali da on nije savjetovao stranke kako da "iznude" pečat.

"Ja ne savetujem stranke. Imamo mandat da razmotrimo zahtjev jer teret donošenja dokumenata pada na stranku", kaže Liridon Neziri za kallxo.com.

Za probleme u proceduri dobijanja državljanstva Kosova građana rođenih u Srbiji, ali sa roditeljima porijeklom sa Kosova, izvještavao je i portal Prishtina Insight.

Izvor: (info-ks.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš