Problem: Zapad ostavlja Prizren bez radnika

U opštini Prizren vrlo je uznemirujući odlazak radne snage. Liman Asllani, koordinator AKB-a u Prizrenu, izjavio je za list "Kosova Sot" da više nije problem visina plate, nego kako spriječiti mlade ljude da napuste zemlju. Dodao je kako je to već postalo svojevrstan način da se što prije pobjegne s Kosova.

Problem: Zapad ostavlja Prizren bez radnika

"Postoji više od mjesec dana kako sa autobuske stanice u Prizrenu prema Evropi kreće na desetine mladih, ali ne samo mladi. To nedvojbeno pokazuje da Kosovo i konkretno opština Prizren ugrožava da ostane bez potrebne radne snage“, kazao je on.

Odlaze čak i 60-godišnjaci

Asllani ističe da rezultati istraživanja u izvješću AKB-a kažu da je glavna svrha istraživanja bila pružiti informacije o ukupnim troškovima rada po ekonomskim aktivnostima u čitavim regijama Kosova.

"Istraživanje troškova posla mjeri nivo i strukturu troškova rada ili ukupne troškove koje poslodavci snose za zapošljavanje osoblja/zaposlenika."

Asllani navodi da je istraživanje provedeno na 830 poduzeća s više od 10 zaposlenika i 39 hiljada i 92 zaposlenika u 26 opština na Kosovu.

"U opštini Prizren istraživanje je provedeno u 78 poduzeća ili u drugoj opštini, sem glavnog grada", kazao je, dodajući kako je potrebno pronaći načine kako spriječiti mlade da odlaze ka Zapadu.

Učitelj iz Prizrena, Shaip Berisha, kaže da, nažalost, već ima osoba koji napuštaju radno mjesto u dobi od 60 godina, tražeći posao van Kosova, jer se boje, iako su radili, mogu otići u penziju sa samo 90 eura.

"Ako nas je Srbija jednom osudila otpuštanjem s posla, sada smo ozbiljnije kažnjeni od Vlade Kosova, jer oni koji ne ispunjavaju onih 15 godina radnog staža prije rata odlaze u penziju sa samo 90 eura. Vidjevši tu pravnu katastrofu, mnogi radnici bježe u dobi od 60 godina u nadi da će naći posao i da će za tih pet godina osigurati dostojanstveniju penziju. To je zabrinjavajuće, kaže on za "Kosova Sot". Inače, prošle sedmice doktor Azzam Dida prilikom ulaska u penziju nije potpisao dokumentaciju, nego je stavio prst na potpis. To je znak revolta kako bi se usprotivio apsurdnim odlukama da se penzioniše sa samo 75 eura, koje su ovog mjeseca povećane na 90 eura.

Opštinski dužnosnici nemaju podatke o broju raseljenih osoba

Uznemirenost ove prirode već postoji i kod mnogo bivših radnika, koji su u teškim vremenima, zbog toga što nisu prihvatili srpske zakone napustili posao, a sada su kažnjeni činjenicom da su im penzije nikakve. Opštinski dužnosnici kažu za list da nemaju tačne brojke o tome koliko građana ove opštine odlazi jer porodice u većini slučajeva ljudi koji su otišli drže imena u tajnosti, jer još uvijek ima onih koji bez dokumentacije odlaze u države Zapadne Evrope.

Hajdin Ademaj, koji ima malu građevinsku firmu, kaže da sada postoji manjak građevinskih radnika, iako su plaćeni do 30 eura dnevno, ali ne može ih naći. Dodao je ako se ovaj trend nastavi, radna snaga sama po sebi će biti problem.

Izvor: (info-ks.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš