„Privatni sektor pomaže razvoju Kosova“

Predstavnici javnog i privatnog sektora razgovarali su danas o planovima Vlade, projektima i mogućnostima za razvoj biznisa na Kosovu.

„Privatni sektor pomaže razvoju Kosova“

Tokom informativne konferencije o razvoju privatnog sektora povodom aktivnosti „Dani malog biznisa“ diskutovalo se planovima Vlade za razvoj privatnog sektora.

Zbog toga su Konferenciji koju je organizovala Agencija za investicije i podršku preduzeća na Kosovu prisustvovali ministri trgovine, ekonomije, poljoprivrede, finansija, pa i predsednik Vlade Isa Mustafa.

Premijer je rekao da je u zemlji postignuta makroekonomska stabilnost, bruto domaći proizvod je u porastu, ispunjena budžetska stabilnost, a sve to postignuto je u saradnji sa privatnim sektorom.

„Uspeli smo da potpišemo Sporazum o stabilizacijii pridruživanju, a to je naše najveće dostignuće. Osim što je to prvi ugovorni odnos sa Evropskom unijom, otvorena je i mogućnost da naš biznis uzme učešće na velikom tržištu koje ima oko 500 miliona potrošača“, kazao je Mustafa.

Jedan od najvažnijih delova privatnog sektora jeste unapređenje poljoprivrede. Ministar Memli Krasnići kaže da su u toku prošle godine uz znatno veći budžet uspeli da podrže farmere i nove proizvođače.

„Konkretno u prošloj godini podržali smo direktnim ulaganjem 37.000 farmera, sa ukupnim budžetom od 43 miliona evra.  I pored toga podsticali smo druge investicije i grantove“, kazao je Krasnići.

Organizovanje konferencije kojauje imala za cilj dijalog javnog i privatnog sektora pomoglo je Ministarstvo za trgovinu i industriju.

„Od početka mandata bili smo u stalnom dijalogu sa privatnim biznisom. Osoblje ministarstva posebno agencije za podršku preduzeća i promovisanje investicija i ja lično posetili smo veliki broj privatnika uglavnom prozvodnih i izvoznih. Imali smo na desetine sastanaka, sretali smo se da diskutujemo o njihovim brigama“, kazala je ministarka trgovine Hikmete Bajrami.

Konferenciji su prisustvovali i ministar finansija Avdulah Hoti i ekonomskog razvoja Bljerand Stavileci. Nakon predstavljanja planova Vlade u podržavanju biznisa, predstavnici privatnog sektora mogli su da postavljaju pitanja premijeru i ministrima o preprekama i mogućnostima podržavanja biznisa.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš