Priština: Srbi koji nemaju kosovske lične karte da ih izvade što pre

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, "izvinio se za ilegalni ulazak na Kosovo".

Priština: Srbi koji nemaju kosovske lične karte da ih izvade što pre

Srbi koji nemaju lične karte "države Kosovo" treba što pre da ih uzmu. Ovako je kosovska vlada ukratko opisala rezultate dvadesetočasovnih razgovora delegacije Beograda i Prištine u Briselu, potvrdvši istovremeno da su dve delegacije postigle sporazum o uzajamnom priznavanju sertifikata za prevoz gasa i nafte (ADR). Zaključeno je i da se novi sastanak po pitanju srpskih ličnih karata održi u najkraćem mogućem roku, dodaju iz kosovske vlade. Prethodno su beogradski mediji potvrdili takođe da je postignut sporazum o ADR seritifkatima, te da je pitanje ličnih karata "rešeno", pozivajući se na izjavu direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, ne precizirajući, međutim, o kakvom se rešenju i radi. Đurić je istakao da su u Briselu postignuti "važni dogovori za naš narod na KiM-u". 

Iz ove vlade navode da je postizanjem sporazuma o međusobnom priznavanju ADR sertifikata "Srbija priznala Kosovo u oblasti transporta opasnih materija", podsećajući da je sporazum postignut nakon 8 meseci pregovora, a u skladu sa sporazumom iz 2011. o "slobodnoj trgovini i principima CEFTA-e" i Konvencijom UN-a o ADR sertifikatima i međunarodnim standardima.  

"Navedeni sporazum stupiće na snagu 25. aprila 2016. godine i njegovu implementaciju garantuje EU kao posrednik u Briselu. Delegacija Vlade Kosova potvrdila je da će na dan stupanja sporazuma na snagu biti ukinute mere reciprociteta izrečene od strane Vlade Republike Kosovo," dodaje se u saopštenju.  

Iz kosovske vlade dodaju da je tokom jučerašnjih razgovora kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, izrazila i "zabrinutost u vezi sa provokativnom izbornom kampanjom srpskih zvaničnika tokom boravka na Kosovu", pozvavši EU da "jasno definiše standarde u duhu normalizacije, a u cilju sprečavanja destruktivnih pojava i zloupotreba sporazum o normalizaciji". 

"U tom kontekstu, EU je zahtevala da strane budu predane duhu normalizacije i nakon izvinjenja od strane gospodina Marka Đurića, zbog ilegalnog ulaska na Kosovo, strane su se obavezale da poštuju sporazum o međusobnim posetama zvaničnika i striktno poštuju duh normalizacije odnosa između dve zemlje," saopšteno je, takođe. 

Na sastanku je razgovarano i o "pitanju ulaza/izlaza na Kosovo sa ilegalnim ličnim kartama izdatim od strane paralelnih struktura", za šta je Tahiri naglasila da su mere zabrane preduzete u decembru prošle godine, a sada i od 18. aprila "kako bi srpski građani Kosova dobili lične karte Republike Kosovo".  

"Ovom prilikom je rekla da je veliki deo kosovskih Srba dobilo identifikacione karte Kosova i da još ima onih koji ih nisu dobili, tako da je potrebno da ih uzmu što pre. EU je zatražila dodatno tranziciono vreme kako bi se rešio ovaj problem što pre, kao što je to urađeno za ADR sertifikate. Odlučeno je da se naredni sastanak održi u najkraćem mogućem roku," dodaje se u saopštenju. 

Razgovori Beograda i Prištine usledili su nakon najave Prištine da će od 18. aprila, stupiti na snagu odluka da se svim licima, koja poseduju srpske lične karte gradova sa Kosova i Metohije - zabrani ulazak na KiM, kao i izlazak sa KiM-a, koja se 18. aprila, ipak, nije sprovodila, ali i zabrane ulaska na Kosovo Marku Đuriću, te "recipročnih mera" protiv Srbije po pitanju ADR sertifikata. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš