Priština: Izrada Građanskog zakonika u toku

Kosovo bi uskoro moglo da dobije prvi Građanski zakonik kojim će se, između ostalog, regulisati obligacioni, porodični i nasledno pravni odnosi. Ministarstvo pravde je predstavilo nacrt Zakonika, koji je tokom prethodne četiri godine rađen uz podršku Evropske unije.

Priština: Izrada Građanskog zakonika u toku

Regulisanjem ugovornih, imovinskih, porodičnih i nasledno pravnih odnosa, Građanski zakonik će, kako je navedeno u njegovom opisu, poboljšati svakodnevni život građana.

„Kosovo je prvo u regionu (koje će imati ovakav zakonik), zahvaljujući poslu koji je urađen uz pomoć profesora, sudija i svih ostalih koji su bili deo radne grupe i koji su učestvovali u debatama, razmenjivali ideje... Trebalo je vremena da  naučimo mnogo toga iz praksi evropskih zemalja, ali tako da nam glavno uporište bude Ustav kao i tradicija našeg naroda“, rekao je ministar pravde Abeljad Tahiri.

Sve knjige Građanskog zakonika u skladu su sa standardima Evropske unije.

“Ovaj zakonik je bitan za sve, kako bi se razumele prava i obaveze. Posebna pažnja posvećena je pitanju jezika. Iako je nacrt izrađen na albanskom, pokušali smo da obezbedimo kvalitetan prevod dokumenta na srpski i engleski jezik kako bi se svima dala mogućnost da iznesu svoje mišljenje”,  istakla je šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova.

Stupanjem na snagu Građanskog zakonika i preuzimanjem odredbi iz već postojećih zakona, poput Zakona o obligacionim odnosima, vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Zakona o nasleđivanju kao i Zakona o porodičnim odnosima, prestaće njihovo važenje. Izrada Nacrta Građanskog zakonika trajala je četiri godine.

“Tokom poslednje dve godine imali smo desetine sastanka, obuke sa različitim zajednicama za izradu materijala koje su pripremili lokalni i međunarodni stručnjaci. Kao rezultat svih ovih aktivnosti sada imamo građanski zakonik na tri jezika. Evropski standardi su bili cilj, ali građanski zakonik nije unificiran u svim zemljama Evropske unije. Svakoj zemlji, u skladu sa tradicijom i kulturom je ostavljeno da uredi onako kako to njima odgovara.  To objašnjava zbog čega je izrada trajala toliko dugo”, istakao je generalni sekretar u Ministarstvu pravde Ćemaj Marmulakaj.

Predlog modernog Građanskog zakonika biće prosleđen Skupštini Kosova, a od sledeće nedelje kreću javne konsultacije sa svim zajednicama na Kosovu.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš