Priština: 60.000 radnika javnog sektora najavljuju proteste ukoliko ne prime uvećane plate u decembru

Oko 60.000 radnika javnog sektora, doktora, pripadnika policije i učitelja očekuju da im se u skladu sa Zakonom o platama povećaju plate za decembar.

Priština: 60.000 radnika javnog sektora najavljuju proteste ukoliko ne prime uvećane plate u decembru

Međutim, do toga možda neće doći ukoliko Zakon o platama, poput Zakona o javnim službenicima, završi na Ustavnom sudu.

Predsednik Udruženja zdravstvenih sindikata na Kosovu (UZSK), Bljerim Sulja (Blerim Syla), rekao je u izjavi za Ekonomia Online da će u saradnji sa Jedinstvenim sindikatom radnika obrazovanja, kulture i nauke i Policijskim sindikatom Kosova insistirati na sprovođenju Zakona o platama. On navodi da više od 60.000 radnika ove tri institucije očekuju da dobiju svoje plate 24. decembra.

„Svi radnici čekaju 24. da dobiju plate sa povećanjem i mi smo kao tri sindikata zajednički otišli da izrazimo zabrinutost kod Ombudsmana, ali i argumente da ovaj zakon ne diskriminiše i da se ne sme poslati na Ustavni sud. U najmanju ruku, oni treba da se razmotre sa pravne strane. Zakon o javnim službenicima stupio je na snagu septembra i žalba je sačinjena novembra, dok će Zakon o platama stupiti na snagu 1. decembra i priča se da će se 2. poslati na Ustavni sud. Ovo govori da se ovde radi o nečemu drugom, ali ne o zakonitosti ovog Zakona“, kaže on.

Ukoliko do ovoga iz bilo kog razloga ne dođe, Sulja najavljuje da će zemlja biti u kolapsu.

„Ne može se predvideti kakve će biti reakcije i ne želim sada da govorim o toj fazi jer ovde govorimo o 60.000 radnika na koje će to uticati, ali i više. Ja govorim u ime tri sindikata koji su stubovi države i može doći do kolapsa države do sada neviđenog nivoa. Zato što su oni čekali 9 meseci? Dve godine smo radili zajednički na ovom zakonu i bio sam glavni protagonist i sada zadnjih meseci dođe neko kome je palo na pamet da nema koeficijenata, ovo nije argument“, kaže on.

Predsednik Udruženja zdravstvenih sindikata na Kosovu navodi da će nesprovođenje Zakona o platama imati negativne posledice na spoljnu politiku jer je usvajanje ovog zakona u Izveštaju o napretku označen kao dostignuće.

„Mi smo se ponosili usvajanjem ova tri zakona. O tome se u Izveštaju o napretku za ovu godinu piše kao o dostignuću Kosova i sada se pojavljuje neko da u ime Ombudsmana ova tri zakona vrati nazad. Ispada da mi Evropu optužujemo da nas ne prihvata, a u isto vreme činimo anti-državna i anti-evropska dela. Stoga, treba da budemo pažljivi i da budemo odmereni, jer su posledice nepredvidive“, kaže on.

Početkom ove godine, 2. februara, Skupština Kosova je usvojila Zakon o platama u javnom sektoru.

Prema ovom Zakonu o platama, najviši koeficijent biće 10, a najniži 1, a vrednost koeficijenta iznosi 239 evra.

Prema ovom Zakonu, predsednik Kosova će imati najvišu platu, merenu koeficijentom 10, dok će predsedavajući Skupštine, premijer i predsednik Ustavnog suda biti isplaćeni po koeficijentu 9.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš