"Preko 10 odsto KBS-a sastoji se od pripadnika manjina

Preko 10 odsto pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga su iz manjinskih zajednica, uključujući i srpsku, bošnjačku, romsku i hrvatsku zajednicu i druge.

"Preko 10 odsto KBS-a sastoji se od pripadnika manjina

Predstavnici institucija i Kosovskih snaga bezbednosti navode da su evropski standardi po pitanju multietničkog sastava snaga već ispunjeni.

Odlazeći zamenik ministra Kosovskih bezbednosnih snaga, Muhamet Ljatifi, izjavio je za RSE da su u sastav KBS-a uključene sve zajednice koje žive na Kosovu. Prema njegovim rečima, ovim sastavom smanjuju se i predrasude zajednica koje su ranije postojale.

"U ovom trenutku mislim da su predrasude prevaziđene i kod srpske zajednice, na osnovu argumenata i činjenice da smo ove godine imali kampanju regrutovanja srpske zajednice i imali zahteve da se pridruže KBS-u. Oni su bili iz svih delova Kosova," rekao je Ljatifi.

Pored broja od 45 pripadnika srpske zajednice, koji su deo KBS-a, očekuje se da se od 1. jula, nakon završetka obuke, 61 član pridruži KBS-u.

Ministarstvo Kosovskih bezbednosnih snaga je izradilo posebnu strategiju za uključivanje manjinskih zajednica u ovu instituciju.

Zamenik ministra, Muhamet Ljatifi, izjavio je za RSE da će ova strategija pomoći da članovi zajednica budu deo KBS-a i buduće vojske.

"Ova strategija daje podršku svim zajednicama i njihovom učešću u KBS-u i budućoj Vojsci Kosova. Strategija je potpisana i akcioni plan je pripremljen, tako da će u narednim mesecima biti realizovana," rekao je Ljatifi.

Nekadašnji član skupštinskog Odbora za unutrašnje poslove, bezbednost i nadgledanje Bezbednosnih snaga Kosova u Skupštini Kosova, Anton Ćuni, izjavio je za RSE da je zastupljenost svih zajednica u Kosovskim snagama bezbednosti na pravom nivou. Kako smatra Ćuni, srpska zajednica je imala i još uvek ima problem da bude deo ovih snaga.

"Govorim o srpskoj zajednici, oni imaju problema sa svojim krugovima, i imaju predrasude zbog svojih krugova. Bilo je slučajeva da čak i nakon što uđu u KBS, budu primorani da napuste, zbog pritiska i predrasuda. Ali mislim da će se to vremenom prevazići," rekao je Ćuni.

Kosovske bezbednosne snage trenutno imaju mandat snaga za hitne slučajeve i pod nadzorom NATO-a su. Nameravaju u budućnosti da postanu vojna snaga na Kosovu. Ali, ova transformacija zahteva ustavne amandmane u Skupštini za šta mora da se obezbedi podrška srpskih poslanika, koji su do sada bili kategorično protiv.

Anton Ćuni kaže da srpske političke partije i dalje predstavljaju prepreku kada je u pitanju transformacija KBS-a u snage sa vojnom misijom.

"Da, to ima direktnog uticaja na one koji su zainteresovani da nose uniforme KBS-a. Kada čujete izjave srpskih poslanika, ili političara u Beogradu protiv KBS-a, normalno da oni koji su zainteresovani imaju nedoumice," rekao je Ćuni.

Na Kosovu Srbi odbacuju Kosovske bezbednosne snage.

KBS su multietničke snage i trenutno imaju sledeći sastav, kada su u pitanju zajednice:

Aškalijska zajednica - 29 članova, ili 1,21%

Bošnjačka zajednica - 43 članova ili 1,79%

Hrvatska zajednica - 3 člana, ili 0,13%

Egipćanska zajednica - 13 članova, ili 0,5%

Goranska zajednica - 2 člana, ili 0.08%

Romska zajednica - 2 člana, ili 0.08%

Srpska zajednica - 45 članova, ili 1,88%

Turska zajednica - 49 članova, ili 2,04%

Makedonska zajednica - 1 član, ili 0,04%

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš