Predsjednik Thaçi: Braneći Ustav, branimo Republiku

Predsjednik Kosova, Hashim Thaçi učestvovao je danas poslepodne na ceremoniji obeležavanja sedme godišnjice Ustavnog suda Kosova, prenosi Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Thaçi: Braneći Ustav, branimo Republiku

Kosovki predsednik je pri tom izjavio da je za zaštitu ustavnog poretka bilo i više nego potrebno stvaranje jednog nezavisnog organa za zaštitu ustavnosti i za zaštitu ljudskih prava i sloboda, koji će dati konačno tumačenje Ustava i usklađenost zakona sa Ustavom. 

"Ovaj zadatak i ove obaveze Ustavni sud uspešno ispunjava", rekao je Thaçi. 

Efekat odluka ovog suda, u smislu njihove pravne snage, prema predsedniku Thaçiju, je konačan i one ne mogu podleći razmatranju bilo koje državne institucije ili mehanizma. 

"Sprovođenje ovih odluka, počev od predsednika, pa do svih institucija i građana Republike Kosova, pokazalo je i pokazuje da Ustavni sud pruža najveći doprinos funkcionisanju demokratije na Kosovu", rekao je on.

Na ovaj način, po Thaciju, "snažno gradimo koncept Kosova kao ustavne države, u kojoj se ustavni principi ogledaju u odlukama i postupcima svih državnih institucija i organa". 

"Očuvanje reputacije i dostojanstva Ustavnog suda podrazumeva i očuvanje reputacije i dostojanstva Republike Kosova. Braneći Ustav, branite i Republiku, branite građane i branite institucije", rekao je predsednik Thaçi. 

On je naglasio da efikasnost i funkcionisanje Ustavnog suda treba da bude primer funkcionisanja sudstva i na drugim nivoima u zemlji.

Na ceremoniji obeležavanja sedme godišnjice Ustavnog suda, osim predsednika Thaçija i predsednice Ustavnog suda, Arte Rama-Hajrizi, prisutni su bili i predsednik Skupštine Kosova Kadri Veseli, premijer Isa Mustafa i mnogobrojni predstavnici diplomatskog kora na Kosovu. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš