Predizborna kampanja u Skupštini Kosova?

Skupština Kosova na redovnoj sednici razmatra 47 tačaka dnevnog reda. Već tokom izjašnjavanja o prvoj tački dnevnog reda bilo je jasno da i dalje postoji razdor između vladajuće koalicije i opozicije. Iako je sednici prisustvovalo više od 70 poslanika, većina predloženih Nacrta zakona i izveštaja nezavisnih organa nje usvojena.

Predizborna kampanja u Skupštini Kosova?

Tokom predtavljanja Zakona o vozilima, krenule su, međusobne optužbe. Za vladajuću koaliciju od ovog zakona, kojim se predviđa pomeranje starosne granice za uvoz i registraciju vozila, korist će imati građani dok opozicija smatra da će njegovo usvajanje omogućiti manipulacije i stvaranje monopola, jer će kontrola većeg broja uvezenih vozila i dalje biti poverena jednoj kompaniji.

“Vi ne brinete o interesima građana jer sa jednomesečnom platom ovde i na primer na fakultetu vi možete kupiti novi auto, ali velika većina građana to ne može. Neusvajanjem ovog zakona dodatno komplikujete život građana”, rekla je Teuta Hadžiju, poslanica Alijanse za budućnost Kosova.

“Ovaj Nacrt zakona nije u interesu građana i omogućuje stvaranje monopola pri uvozu. Prema trenutnom zakonu jedna kompanija ima monopol od 85 odsto nad davanjem saglasnosti za registraciju stranih vozila”, odgovorila je poslanica Demokratskog saveza Kosova Hikmete Bajrami.

Poslanici su međsobnin optužbama zasedanje pretvorili u predizbornu kampanju, a predsednik skupštine je Nacrt zakona vratio komisiji na doradu.

Usledilo je iznošenje predloga koji nisu naišli na podršku poslanika, poput Nacrta zakona o rudinicima i mineralima, Zakona o poslovniku Skupštine Kosova, Zakona o davanju na korišćenje i razmeni opštinske nepokretne imovine i drugih.

Zbog bojkota poslanika Srpske liste i nemogućnosti da se obezbedi dvotrećinska većina poslanika nevećinskih zajednica, nije bilo glasanja o Nacrtu zakona o izmeni i dopuni Zakona o verskoj slobodi na Kosovu. Nije izglasan ni član Upravnog odbora RTK iz redova srpske zajednice jer nijedan kandidat nije dobio potreban broj glasova.

Od svih tačaka dnevnog reda poslanici su podržali jedino Nacrt zakona o statusu albanskih prosvetnih radnika za period od 1990. do 1999. godine.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš