Predata studija izvodljivosti za Trepču

Premijeru Kosova u tehničkom mandatu, Isi Mustafi, dostavljena je juče Studija izvodljivosti strateške orijentacije za razvoj Trepče. Studiju mu je dostavio Upravni odbor Agencije za privatizaciju Kosova (KAP), koji je predvodio predsednik odbora, Petrit Gaši.

Predata studija izvodljivosti za Trepču

Pohvalivši rad KAP i kompanije koja je bila angažovana, Mustafa  je govorio o rezultatima ove studije.

"Studija naglašava mnoge značajne rezultate u pogledu tržišta, koji su veoma pozitivni, jer daju razvojnu perspektivu Trepči. Takođe izrađeni su rezultati u vezi sa tehnologijom i tehnološkim razvojem, ali i u ovoj oblasti ostaje da se dalje radi," rekao je Mustafa, naglašavajući značaj zaštite životne sredine u regionu Mitrovice tokom procesa razvoja.

On je, takođe, rekao da je proučavan i način organizovanja i daljeg strukturisanja Trepče.

"Od suštinske je važnosti da se, što je pre moguće, konstituiše Odbor Trepče, da se Trepča organizuje kao akcionarsko društvo, da se deluje i preuzme puna odgovornost u ovoj oblasti," rekao je Mustafa.

Dalje, premijer u tehničkoj vladi je rekao da će ova studija biti dostupna i Trepči i Vlada će se, zajedno sa AKP-om u ovoj, fazi orijentisati kako tome da se što pre počne sa radom.

"Predviđena je faza organizacije, kao i revizija izvodljivosti, što će dati odgovore posebno u vezi sa drugim fazama, a ne samo u rudarstvu, već i u drugim  fazama - topionica, elektroliza cinka, hemijska industrija itd, a preostaje i faza gde treba da se vidi šta će od resursa biti finansirano, u kojem vremenskom roku će se razvijati i kako će se Trepča širiti kao jedan ekonomski gigant koji bi trebalo dalje da se razvija," rekao je Mustafa.

Posle ove studije, Vlada će preuzeti mere da se sve ubrza kako bi Trepča krenula napred.

Šef Upravnog odbora KAP-a, Petrit Gaši, veoma je zadovoljan radom koji je urađen u ovoj analizi, izrazivši uverenje da ova studija obezbeđuje snažnu osnovu za odlučivanje, revitalizaciju i oživljavanje Trepče.

"Mi smo pre nekoliko nedelja odobrili projekat, zadovoljstvo nam je da ga predamo vlasniku Trepče, ili najvećeg dela imovine. Takođe, istakli ste ono što je u izveštaju. Mi smo veoma zadovoljni radom koji je urađen u ovoj analizi. Verujemo da će ova analiza da posluži, ili da bude snažna osnova za donošenje odluka za budućnost Trepče, za revitalizaciju i oživljavanje pojedinih delova Trepče," rekao je Gaši.

Što se tiče ulaganja u Trepču, Gaši je rekao da je studija obradila sve alternative, navodeći i da prema ovoj studiji, nisu potrebna velika ulaganja Vlade, osim u tehnološkim kapacitetima kako bi se rad učinio produktivnijim.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš