"Pravo na zdravstvenu zaštitu zagarantovano je i Ustavom"

Ministarstvo zdravlja je uz podršku Svetske zdravstvene organizacije organizovalo je konferenciju na temu "Univerzalna zdravstvena pokrivenost". Jedan od glavnih ciljeva je poboljšanje zdravstvenog sistema, poboljšanje kvaliteta zdravstvernih usluga i smanjenje smrtnosti. Ministarstvo zdravlja sprovodi reforme u farmaceutskom sektoru u cilju smanjenja cene medikamenata, a najavljeno je i da će uskoro većina esencijalnih lekova biti osigurana kroz fondove Ministarstva zdravlja.

"Pravo na zdravstvenu zaštitu zagarantovano je i Ustavom"

Podaci Instituta za javno zdravlje pokazuju da je stopa smrtnosti novorođenčadi u 2018. godini smanjena na 9.7%, a procenat obolelih od tuberkuloze na 100.000 stanovnika opao je sa 95 na 38, a očekuje se da će uz pomoć globalnih fondova Svetske zdravstvene organizacije, UNICEF-a i kosovskih zdravstvenih institucija, taj procenat ubuduće biti još manji.

„Pokrivenost zdravstvenom zaštitom i neometan pristup zdravstvenoj zaštiti mora biti dostupan svima. Najveći uspeh zdravstvenog sistema postignut je u prevenciji zaraznih bolesti imunizacijom, a opao je i procenat obolelih od tuberkuloze", rekao je Naser Ramadani iz Instituta za javno zdravlje.

Pravo na zdravstvenu zaštitu zagarantovano je i Ustavom Kosova, istakao je generalni sekretar Ministarstva zdravlja Naim Bardići.

"Ministarstvo zdravlja pokrenulo je reformu zdravstvene zaštite. Ove godine su uspostavljeni mehanizmi, subvencije koje se tiču zdravstvene zaštite i usluga. Cilj je jasan i zdravstveni resursi će biti promenjeni", rekao je Bardići.

Kosovo treba da obezbedi primarnu zdravstvenu zaštitu socijalno ugroženoj kategoriji stanovništva, rekla je šef kancelarije SZO u Prištini Ardita Tahirukaj.

"Moraju svi imati pristup zdravstvu i finansijski problemi ne smeju predstavljati prepreku. Pozivamo kosovske lidere da rade u tom pravcu. Kosovo treba da sprovodi politiku pružanja primarne zdravstvene zaštite siromašnim slojevima stanovništva", zaključila je Tahirukaj.

Najvažnije je investiranje u primarnu zdravstvenu zaštitu, ranu prevenciju i promociju zdravlja, poruka je učesnika konferencije.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš