"Pravi posao na putu Kosova ka EU tek predstoji"

Dan Evrope je obeležen nizom manifestacija na Kosovu. U centru Prištine postavljena je instalacija "LetGO EU", koja simbolizuje put Kosova ka evrointegracijam.Dok pojedini poznavaoci političkih prilika smatraju da pravi izazovi tek predstoje,ministar evropskih integracija Bekim Čolaku veruje da je Kosovu mesto u Evropskoj uniji.

"Pravi posao na putu Kosova ka EU tek predstoji"

Devetog maja 1950. Godine Robert Šuman je predstavio svoj predlog kreiranja organizovane Evrope, poznatiji kao "Šumanova deklaracija", što se smatra začetkom onog što je danas poznato kao Evropska unija. Balkanske zemlje koje nisu deo evropske unije čine sve kako bi postale njen punopravni član. Nakon potpisivanja SSP-a i pozitivne preporuke Evropseke komisije o libralizaciji viza, Kosovu je mesto u Evropskoj uniji, smatraju evropski I kosovski zvaničnici.

,,Danas je dan Evrope koji slavimo zajedno. Kosovo i Evropska unija, kao i mnogi ljudi, obeležavaju ga  brojnim aktivnostima. Slavilo se ovih dana na Kosovu, a dan Evrope je šlag na torti svega onog sto se desilo u prethodnoj nedelji, pre svega mislim na viznu liberalizaciju. Danas slavimo, a od sutra nastavljamo sa radom, rekao je šef kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar.

Ministar evrointegracija Kosova Bekim Čolaku smatra da je prošlonedeljna preporuka Evropske komisije o viznoj liberalizaciji otvorila je put ka evrointegracijama Kosova.

,,Nastavićemo da radimo kako bismo postali deo Evropske unije, “ naglasio je Čolaku.

,,Evropsku integraciju ne treba shvatati kao odlazak građana sa Kosova, već kao aktivnost građana u izgradnji sigurne sredine,ekonomskog razvoja I posvećenosti.Trebalo  bi više da se posvetimo razvoju zemlje kako bi svoju budućnost videli ovde, kazala je Mimoza Kusari Ljilja, gradonačelnik Đakovice.

Vizna liberalizacija omogućava da se  građani Kosova  osećaju kao deo Evrope , međutim pravi izazovi  tek predstoje, a jedan od  glavnih je punopravno članstvo Kosova u Evropskoj uniji, što se prema mišljenju novinara I predavača Ismeta Hajdarija neće desti u periodu od  5 do 10 godina.

,,Evropska integracije Kosova ne zavise od vizne liberalizacije, odnosno mogućnosti da građani Kosova putuju slobodno u Šengen zoni. Pravi i suštinski progres Kosova je ispunjavanje striknih kriterijuma, pravila, standarda, principa, pa čak I uputstava koje donosi EU, rekao je Hajdari u izjavi za RTK2.

Povodom Dana Evrope, a na inicijativu civilnog društva, u centru Prištine je postavljena instalacija "LetGO EU" koja simbolizuje  put Kosova  ka evrointegracijama. Instalacija u obliku Lego kockica u centru grada simbolizuje šest zajednica koje žive na Kosovu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš