"Potrebna bolja strategija lobiranja za članstvo u Interpol"

Kosovo je u dva navrata pokušalo da pristupi Interpolu, međutim, ni 2010. ni 2015. godine u toj nameri nije uspelo.

"Potrebna bolja strategija lobiranja za članstvo u Interpol"

Koji su razlozi za takvo stanje i koje su posledice tih odluka probali su da odgovore predstavnici Kosovskog centra za bezbednosne studije kroz izveštaj – „Gordijev čvor: Prepreke na putu Kosova za članstvo u međunarodnim organizacijama“.

Najveća kriminalističko-policijska organizacija na svetu Interpol, broji 190 zemalja članica, a Kosovo bi da bude deo nje. Međutim, kako ocenjuju iz Centra za bezbedosne studije, politički razlozi onemogućavaju pristup.

,,Pristup u ovu organizaciju je veoma izazovan, nažalost, Kosovo ne može da pristupi iz političkih razloga, jer pojedine članice blokiraju Kosovo da pristupi međunarodnim organizacijama, a i mnoge članice Interpola nisu priznale nezavisnost Kosova“, rekao je Pljator Avdju, autor izveštaja “Gordijev čvor”.

Među tim zemljama su Srbija i Rusija, a prema mišljenju autora izveštaja, Kosovo bi trebalo snažnije da lobira kako se ne bi ponovio sličan scenario kao sa glasanjem za članstvo u Unesko.

,,U slučaju Uneska bio je debakl, mnogi su se vodili emocijama, čak i neke zemlje koje su priznale Kosovo kao nezavisnu državu nisu bile za to da Kosovo pristupi u Unesko, ili su bile uzdržane. Kada se radi o članstvu u Interpol, moraju se pružiti profesionalni razlozi za članstvo. Smatramo da Kosovo poseduje sve kapacitete da postane članica Interpola“, rekao je Fljorijan Ćehaja.

Izvršni odbor Interpola odlučiće da li će na narednom glasanju za članstvo u ovu organizaciju Kosovo ići u paketu sa Palestinom i Solomonskim ostrvima, glasanje bi trebalo da bude održano sledeće nedelje na 85. generalnoj skupštini ove organizacije.

Jedan od predloga, kako uspešnije lobirati za članstvo je da Ministarstvo spoljnih poslova preuzme od Ministarstva policije taj posao, s obzirom na neuspehe u prošlosti.

,,Ali kada se radi o ovom pitanju, sve mora biti dobro iskordinisano sa svim institucijama, kao i sa diplomatskim misijama, policijiskim atašeima, takođe je neophodno da povećamo broj policijskih sporazuma sa zemljama koje su priznale Kosovo“, naveo je Avdiju.

2002. godine Interpol i Unmik sklopili su Memorandum o razumevanju, međutim kosovske institucije nisu imale direktne odnose sa Interpolom, već je preko Unmika koordinisan rad između kosovske policije i Interpola. 

Autori izveštaja ocenjuju da Kosovo nije jedino koje gubi time što nije član ove organizacije, već ceo region i šire. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš