Potpisan ugovor o izgradnji termoelektrane "Novo Kosovo"

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj potpisao je sa američkom kompanijom Kontur Global ugovor o izgradnji termoelektrane "Novo Kosovo".

Potpisan ugovor o izgradnji termoelektrane "Novo Kosovo"

Kako je najavljeno ova termoelektrana biće izgrađena prema najvišim standardima u očuvanju životne sredine i po najnovijoj tehnologiji. Svečanom potpisivanju prisustvovali su predsednik Kosova Hašim Tači, predsednik skupštine Kadri Veselji, ambasador SAD Greg Delavi, kao i predstavnik kompanije Kontur Global, Džozef Brandt.

Ovim sporazumom biće investirano više od milijardu evra, što prema rečima predsednika Kosova predstavlja najveću investiciju u istoriji Kosova. Ova termoelektrana, prema mišljenju predsednika Tačija ne samo da stabilizuje energetski sektor, već daje novu energiju privrednom razvoju Kosova.

"Treba istaći da će se samo tokom faze sprovođenja ovog projekta, stvoriti 10 hiljada novih radnih mesta. A ovi uspesi su rezultat neumornog rada i insistiranja kosovskih institucija da poboljšaju investicionu klimu. Osim sporazumom rešavamo veoma važan problem, ovom investicijom šaljemo i jasne signale svetu da smo zemlja sa potencijalima i država koja pruža sigurnost za investicije. Ovo dugoročno planiranje će omogućiti našem društvu da projektuje budućnost za generacije koje dolaze. Ovaj period ne samo da će doprineti stabilnosti snabdevanja, već će i garantovati nezavisnost od regionalnih cena energije od kojih Kosovo neće zavisiti u budućnosti“, ističe predsednik Kosova, Hašim Tači.

Očekuje se da će termoelektrana podstaknuti i ekonomski razvoj Kosova time što će obezbediti održivo snabdevanje energijom, čija je nestabilnost koštala privredu blizu 300 miliona evra.

"Sporazum će podstaknuti debatu, ali je dobro jer idemo napred, Kosovo jača svoj privredni razvoj kako bi dospeli do evroatlanskih integracija. Pozivam investitore da dođu i investiraju na Kosovu, jer je Kosovo sigurno i bezbedno mesto za ulaganje",rekao je Kadri Veselji, predsednik skupštine Kosova

Nova termoelektana zameniće zastarela postrojenja i doprineće snabdevanje energijom putem uspostavljanja pouzdane energetske baze. Oslanjaće se na domaće resurse kao što je lignit, kao i na raspoložive obnovljive izvore energije.

"Ovaj uspeh je zasluga mnogih ljudi. Postojeće elektrane na Kosovu su stare i nesigurne. Ovaj projekat će biti urađen po najvišim međunarodnim standardima za očuvanje životne sredine. Pozivam strane investitore da Kosovo vide kao potencijalnu investicionu lokaciju. Mogu vas uveriti da će SAD nastaviti da podržavaju ovakve projekte, kao što su i  godinama radili", kaze Greg Delavi, ambasador SAD-a

"Mi smo spremni da idemo dalje sa ovim projektom. Moramo krenuti što pre, jer jednostavno nema dovoljno struje, moramo obezbediti energetsku nezavisnost", rekao je predstavnik kompanije Kontur Global, Džozef Brandt

Predviđa se da termoelektrana "Novo Kosovo" bude puštena u rad 2023 godine, a Vlada Kosova će bez ikakvih troškova preuzeti postrojenje u svoje vlasništvo posle perioda od 20.godina. Procenjuje se da će vek trajanja termoelektrane biti 40 godina, što je prema rečima investitora dovoljan prelazni period za obezbeđivanja kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš