Potpisan sporazum o koaliciji između LVV i LDK; Glavni odbor LDK ga podržao

Lider Samoopredeljenja, Aljbin Kurti, sasatao se danas sa poslanicima nesrpskih manjinskih zajednica u Prizrenu koji su od njega zahtevali da u novom sastavu vlade imaju dva ministra, prenosi prištinska Koha pisanje KosovaPress.

Potpisan sporazum o koaliciji između LVV i LDK; Glavni odbor LDK ga podržao

Kurti je iz Prizrena poručio da se ovakvi sastanci održavaju s ciljem prikupljanja što većeg broja glasova za sutrašnje glasanje o formiranju vlade.

„Od 10 poslanika koji su iz nesrpske manjinske zajednice stvorili smo jednu multietničku grupu koja se sastoji od šest poslanika i nakon završetka razgovora sa LDK i potpisivanja sporazuma sa njima o zajedničkom upravljanju koji bi trebalo da bude izglasan sutra u Skupštini, ne gubimo vreme poslednjeg dana već smo održali sastanak sa poslanicima ovih nesrpskih manjina tako da bude što veća parlamentarna većina koja će zapečatiti političku promenu“.

Kurti je ujedno naveo da će od petnaest ministarskih pozicija tri pripasti manjinama, a kako prenosi KosovaPress, poslanik iz poslaničke grupe “6+”, Fikrim Damka, rekao je da su tokom ovog sastanka podneli svoje zahteve za koje se nadaju da će biti realizovani sutra.

On je ujedno poručio da će osim jednog ministarstva, za koje kaže da će pripasti ovoj grupi, razgovarati i o drugom ministarskom mestu koje sleduje manjine.

„Mislim da bi mi kao grupa “6+” pružili veliku podršku kada bismo imali još jedno ministarstvo”, rekao je Damka.

Prema kosovskom ustavu ukoliko nova kosovska vlada bude imala više od 12 ministarskih pozicija 3 sleduju manjinama. Od toga srpskoj zajndnici pripada jedno, a tog ministra moraće da odobri većina od 10 poslanika iz ove zajednice u kosovskoj skupštini dok za ostala dva ministarstva nije precizirano kojoj zajednici pripadaju.

17:30 – Gazeta Express: Vjosa Osmani odbija poziciju predsednika parlamenta, traži MUP i mesto zamenika ministra

Kandidatkinja za premijerku iz redova LDK, Vjosa Osmani, kako prenosi prištinska Gazeta Express, sukobila se danas zvaničnicima ove stranke povodom raspodele ministarskih pozicija koje sleduju LDK.

Ona je za sebe zatražila ministarstvo unutrašnjih poslava i funkciju zamenika premijera, međutim, kako su prethodno javili mediji, pozicija ministra unutrašnjih poslova pripala je Agimu Veljiuu.

Osmani je danas ranije, a nakon što je potpisan sporazum o koaliciji sa LVV na pitanje ‘da li će prihvatiti mesto predsednika parlamenta’, rekla da su u LDK razgovarali o tome gde bi mogla „najviše da doprinese građanima“, ali se ujedno nije do kraja izjasnila povodom ovoga.

16:40 – Koha: Šest ministarstava za LDK, Osmani predsednik skupštine, Hoti zamenik premijera

U budućoj kosovskoj vladi koja će biti sačinjena od 15 ministarstava a za čije će se formiranje glasati sutra LDK će pripasti šest.

Za ministra kulture omladine i sporta predložena je Vljora Dumoši (Vlora Dumoshi), za ministarku obrazovanja, nauke i inovacija, Hikmete Bajrami (Hykmete Bajrami), ministra unutrašnjih poslova i javne uprave, potpredsednik LDK, Agim Veljiu (Agim Veliu,), za ministra infrastrukture i planiranja, Ljumir Abdidžiku, ministra poljoprivrede i razvoja, Besian Mustafa, dok je za ministra odbrane predložen Anton Kuni (Anton Quni), prenosi prištinska Koha.

Prema saznanjima KTV-a, Avdulah Hoti vršiće funkciju zamenika premijera, dok će predsednik kosovske skupštine, umesto Glauka Konjufce iz redova Samoopredeljenja, biti Vjosa Osmani.

Osmani je i prema inicijalnom dogovoru između LVV i LDK, a odmah nakon potvrđivanja izbornih razultata trebalo da bude predsednik kosovskog parlamenta, međutim, na iznenađenje LDK, Aljbin Kurti je za ovu poziciju 26. decembra predložio Konjufcu.

Šest ministarstava pripašće i Samoopredeljenju, a tri manjinama.

15:50 – Mustafa: Mesto predsednika parlamenta sa punim mandatom pripašće LDK

Kako prenose kosovski mediji, lider LDK, Isa Mustafa, izneo je pre održavanja sastanka glavnog odbora LDK pojedine detalje koalicionog sporazuma, poručivši da će predsednik skupštine biti iz redova LDK, te da njemu pripada „pun mandat“.

„Što se tiče predsednika Skupštine, dogovoreno je da LVV predloži kandidata LDK za predsednika parlamenta i sa punim mandatom“.

15:14 – Glavni odbor LDK jednoglasno podržao koaliciju sa LVV

Glavni odbor LDK danas je jednoglasno odobrilo koalicioni sporazum sa Samoopredeljenjem, potvrdio je portparol ove stranke, Besjan Mustafa.

„Danas je u 13:00 Glavni odbor jednoglasno odobrilo sporazum između LVV i LDK za koaliciju“, rekao je Mustafa.

Imena ministara LDK uskoro će biti odobrena u skladu sa statusom ove stranke i objavljena, dodao je.

15:10 – Srpska lista neće podržati formiranje nove vlade

U međuvremenu, direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić i predsednik Srpske liste, Goran Rakić, potvrdili su danas iz Beograda da će poslanici ove stranke sutra prisustvovati sednici u kosovskoj skupštini namenjenoj glasanju za novu vladu ali i da njeno formiranje neće podržati.

O tome više čitajte u posebnoj vesti: Srpska lista prisustvuje sednici, ali neće podržati novu vladu.

Nakon četvoromesečnih pregovora konačno je postignut Koalicioni sporazum između Samoopredeljenja (LVV) i Demokratskog saveza Kosova (LDK), saopštili su na zajedničkoj konferenciji za štampu lideri ovih stranaka Aljbin Kurti i Isa Mustafa.

13:00 – LDK: Pred novom vladom mnogo posla

Ubrzo nakon što je postignut sporazum o koaliciji, preko društvenih mreža su se oglasili i pojedini predstavnici LDK.

Potpredsednik LDK, Ljutfi Haziri (Lutfi Haziri), napisao je da je veoma važno da se LDK drži svojih principa i da bude dosledan u stavovima uz poruku „koalicija slobode postala je stvarnost“.

Pred novom vladom je mnogo posla, navodi Haziri, a sa njim se slaže i član predsedništva LDK, Avdulah Hoti.

A ukoliko vlada bude izglasana u ponedeljak:

„Započinjemo sprovođenje ekonomske, obrazovne i zdravstvene reforme i jačanje vladavine zakona za sve. Kao ravnopravni partneri u vladi, učinićemo sve da ojačamo državu Kosovo, vojsku Kosova i položaj naše države u međunarodnoj areni. Jačaćemo naša prijateljstva sa našim partnerima i radićemo na normalizaciji odnosa sa našim susedima“, naznačio je Hoti.

12:40 – Samoopredeljenje referendum, LDK sastanak glavnog odbora

Lider Samopredeljenja Aljbin Kurti najavio je da će danas održati referendum u stranci kako bi bio odobren sporazum o zajedničkoj vladi, sa druge strane, LDK će sporazum potvrditi na Glavnom odboru ove stranke.

Na današnjem referendumu glasaće preko 40.000 članova Samoopredeljenja za ili protiv toga da Aljbin Kurti postane premijer, prenose kosovski mediji.

11:45 – Kurti o pregovorima „plakali smo i smejali se“

Lider Samoopredeljenja, Aljbin Kurti, nakon jutrošnje konferencije za štampu u kosovskoj skupštini sa liderom LDK, u objavi na svom Fejsbuk profilu sumirao je četvoromesečne pregovore o koalicionom sporazumu koji je potpisan ovog jutra.

„U pregovorima jedno drugom smo nudili zahteve i ponude, plakali smo i smejali se, uvek pazeći da smo sa različitih strana stola“.

Priznaje da se kasnilo, ali i da do sporazuma nije došlo prekasno.

„Sada imamo dogovor i mi ćemo vladati zajedno“, zaključio je Kurti.

„Danas smo se sastali sa predsedavajućim LDK, profesorom Isom Mustafom i dogovorili se da se sutra na sednici sastanemo kako bismo izabrali novo upravljačko telo. Sporazum smo već potpisali i dogovorili smo sve, uključujući i podelu odgovornosti u novoj vladi kojom ćemo zajedno upravljati“, poručio je lider LVV, Aljbin Kurti.

Kurti je ujedno potvrdio jučerašnje navode kosovskih medija da će nova vlada ipak imati 15 ministarstava, dva potpredsednika vlade i 33 zamenika ministara.

Kurti je rekao da Konjufca, koji je krajem decembra na iznenađenje LDK, umesto njihove kandidatkinje Vjose Osmani, izabran za predsednika parlamenta, preći u izvršnu vlast, prenose prištinski mediji.

„Konjufca neće podneti ostavku, već će on preći u izvršnu vlast“, poručio je Kurti, ne navodeći koju će to novu funkciju obavljati Konjufca.

Prištinska Koha juče je pisala da je novim dogovorom između LVV i LDK predviđeno da Konjufca u novoj vladi preuzme upravljanje nad ministarstvom spoljnih poslova.

Predsednik LDK, sa druge strane, navodi da će na sutrošnjoj sednici predsednika skupštine predložiti Samoopredeljenje i da će on biti kandidat LDK, dok će se o poziciji predsednika razgovarati kada bude došlo vreme za to.

„Predsednika Skupštine predlaže Samoopredeljenje, biće kandidat LDK-a. Što se tiče predsednika neće biti deo današnjeg sporazuma, razgovaraćemo o tome kada dođe vreme“, rekao je Mustafa.

„Postigli smo dogovor. Verujem da je to dobar posao, u interesu su promene koje nužno moraju da se dese u našoj zemlji. Istražili smo sve alternative i opcije. Ono što želimo u novoj budućnosti je da ova vlada bude uspešna i da ispuni njihova očekivanja“, dodao je Mustafa.

Kako su prethodno preneli kosovski mediji, danas se očekuje da LDK i Samoopredeljenje na svojim stranačkim organima potvrde postignut dogovor o zajedničkoj koalicijij i formiranju novog saziva Vlade.

Gazeta Express je ovog jutra pisala da dve stranke vode „intenzivnu komunikaciju povodom izrade dokumenta sporazuma, te da je sastanak Glavnog odbora LDK zakazan za 13 časova, a dok će pokret Samoopredeljenje održati referendum, što je predviđeno statutom dveju stranaka.

Za ponedeljak je zakazana sednica kosovske skupštine na kojoj bi trebalo da se izglasa nova kosovska vlada, dok su razmirice oko mesta predsedavajućeg skupštine koje su kočile pregovore LDK i LVV, kako je još juče nagovestio predstavnik Samoopredeljenja, Agim Bahtiri, konačno prevaziđene te će se trenutni predsednik skupštine Kosova, povući sa ovog mesta. Prema saznanjima kosovskih medija, njega će zameniti kandidatkinja LDK, Vjosa Osmani.

Podsetimo, na konstitutivnoj sednici Skupštine Kosova, održanoj krajem decembra, za predsedavajućeg Skupštine Kosova, umesto, kako je LDK očekivao svog kandidata, Aljbin Kurti predložio je potpredsednika svoje stranke, Glauka Konjufcu.

Tada je LDK optužio LVV da su načinili jednostran potez čije poništavanje su tražili kao uslov za postizanje koalicionog dogovora. LDK je od LVV očekivao da Konjufca podnese ostavku na mesto predsedavajućeg, kako bi njihov kandidat bio izabran na ovu poziciju. S druge strane, kao kompromis predlažu da nakon što početkom 2021. za predsednika Kosova bude odabran kandidat LDK, mesto predsedavajućeg skupštine „vrate“ LVV.

Sve do juče funkcioneri Samoopredeljenja, uključujući i samog Konjufcu, poručivali su da se on neće povući sa pozicije predsednika skupštine.

Gazeta Express, sa druge strane, juče je prenela da će umesto planiranih 12, nova vlada Aljbina Kurtija ipak imati 15 ministarstava.

Pozicije će biti jednako raspoređene između koalicionih partnera, pa će svaki voditi po 6 ministarstava, ministarstvo spoljnih poslova pripašće Glauku Konjufci, dok će preostala 3 voditi predstavnici nevećinskih zajednica.

U tom slučaju srpskoj zajednici, tačnije Srpskoj listi, trebalo bi da pripadnu dva ministarstva, a raspodela ministarstava biće tema o kojoj će predstavnici Srpske liste razgovarati na današnjem sastanku u Beogradu sa premijerkom Srbije, Anom Brnabić i direktorom Kancelarije za KiM, Markom Đurićem, potvrdio je ovog jutra za RTS potpredsednik ove stranke i poslanik u kosovskom parlamentu, Igor Simić.

On je ujedno ponovio da Srpska lista „neće biti kočničar“ kada je reč o formiranju novih prištinskih institucija ali i da će zahtevati ukidanje taksi.

Za izglasavanje vlade Samoopredeljenju i LDK je potrebna podrška još bar četiri poslanika, kako bi u ponedeljak na glasanju ukupno imali 61, pa se, kako prenose kosovski mediji, očekuje da se tokom glasanja završe dogovori sa predstavnicima manjinskih partija u parlamentu.

Izvor: (kossev.info)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš