Novi izveštaj o vladavini prava na Kosovu

Postignuti značajni ciljevi, nedostaci i dalje prisutni

Kosovo je postiglo nekoliko značajnih ciljeva u oblasti vladavine prava, a izazovi i dalje postoje u radu Policijskog inspektorata, Kazneno-popravne službe, Sudskog saveta i Tužilačkog savet, Žalbene komisije Kosovske agencije za imovinu i Posebne komore Vrhovnog suda i u radu između Policije Kosova i tužilaštva - ocenjeno je u juče objavljenom izveštaju o napretku Sporazuma o produbljivanju vladavine prava na Kosovu za period avgust 2015 - jun 2016. godine. I

Postignuti značajni ciljevi, nedostaci i dalje prisutni

zveštaj je objavljen na sastanku Zajedničkog koordinacionog odbora za vladavinu prava, kada je istovremeno potpisan novi sporazum između EULEX-a, predstavnika EU na Kosovu i kosovskih institucija vladavina prava.

Prema novom izveštaju, Carina Kosova zabeležila je napredak u prikupljanju prihoda, kao i u operativnim sposobnostima. Uprava Policije Kosova spremna je da radi sa prvim zaštićenim svedokom, a ocenjuje se i da je Policija Kosova profesionalna javna služba koja uključuje i manjine. Pritvorni centar u Mitrovici funkcioniše relativno dobro, kao i zatvor visoke sigurnosti u Podujevu, navodi se u saopštenju iz EULEX-a.

Međutim, neophodno je, dodaje se, dalje unaprediti saradnju između KP-a i tužilaštva, naročito u istrazi teškog i organizovanog kriminala. Kapacitete lokalnih institucija otežava nedostatak ljudskih i finansijskih resursa.

Upotpunjavanje opšteg broja zaposlenih u Policijskom inspektoratu Kosova i Kazneno-popravnoj službi Kosova ostaje problem. Jedan od najvećih izazova za Sudski savet Kosova i Tužilački savet Kosova ostaje sprovođenje novog procesa izbora sudija i tužilaca, njihove obuke i izmena sistema vrednovanja učinka.

Žalbena komisija Kosovske agencije za imovinu i Posebna komora Vrhovnog suda treba da zaposle dodatno osoblje kako bi rešili predmete, takođe su neki od nedostataka.

Šefica Misije EULEX, Aleksandra Papadopoulou, pohvalila je dostignuća Kosova, naglašavajući da je neophodan dalji napredak kako bi se postigli ciljevi i kako bi se EULEX-u otvorio put da se povuče iz određenih oblasti.

"Za ambiciozne ciljeve ovog Izveštaja o napretku neophodni su naši zajednički napori, kako bi osigurali da Kosovo može da postigne kapacitete neophodne za preuzimanje odgovornosti od EULEX-a. Mi smo spremni da pomognemo kosovskim institucijama vladavine prava da postignu ovaj cilj u njihovim nastojanjima da izgrade efikasnu vladavinu prava u korist svih građana," naglasila je Papadopoulou.

"U kontekstu sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Kancelarija EU/SPEU će nastaviti da pruža podršku kosovskim institucijama u izgradnji  nezavisnog, efikasnog, održivog i odgovornog sistema vladavine prava," dodala je šefica Kancelarije Evropske Evropske unije na Kosovu, Natalija Apostolova.

Tokom sastanka Zajedničkog koordinacionog odbora za vladavinu prava, Specijalna predstavnica EU/Kancelarija EU i predstavnici EULEX-a razgovarali su o stalnoj podršci kosovskim institucijama vladavine prava. Potpisan je Sporazum 3, kojim je i zvanično obnovljena posvećenost izgradnji jakih institucija vladavine prava za Kosovo.

Sporazum o vladavini prava prvi put je potpisan 2012. godine, a potom maja 2015.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš