Posle Haradinaja raspisane poternice za 57 Srba

Mesec dana nakon što su kosovski mediji prvi put javili da su raspisani nalozi za hapšenje 57 Srba za ratne zločine, osvanuli su novi napisi.

Posle Haradinaja raspisane poternice za 57 Srba

Nalozi za hapšenje navodno su izdati još 5. januara, samo dan nakon što je u Francuskoj uhapšen Ramuš Haradinaj. Advokat Dejan A. Vasić podseća da se radi o nalozima "dnevnopolitičkog karaktera".

Kako javlja Indeksonline, Specijalno tužilaštvo Kosova raspisalo je naloge za hapšenje 57 Srba koji se sumnjiče da su navodno počinili ratne zločine na Kosovu.

Informaciju je za isti portal potvrdila i portparolka Specijalnog tužilaštva, Ljiridona Kozmaći (Liridonë Kozmaqi), ali se u njenoj potvrdi, međutim, ne vidi da su u pitanju poternice protiv Srba:

"Obaveštavam vas da Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo sprovodi istragu protiv nekoliko osoba za krivična dela u vezi sa ratnim zločinima. Prema navodima tužilaštva koje su prikupili lokalni tužioci, pretpretresne sudije u okviru sudova su izdale 57 lokalnih i međunarodnih naloga. Takođe, ovi nalozi su izdati na zahtev EULEX-ovih tužilaca," rekla je Kozmaći.

Nalozi za hapšenje navodno su izdati još 5. januara, samo dan nakon što je u Francuskoj uhapšen Ramuš Haradinaj.

Advokat Tom Gaši (Tome Gashi) je za isti medij dan ranije rekao da raspisivanje poternica za Srbima - odmah nakon Haradinajevog hapšenja - "nije taktično", te da je takve akcije "trebalo preduzeti ranije".

Za sada se ne zna ko su lica na ovim poternicama, osim da se ona terete za navodne ratne zločine tokom 1998-1999 protiv civilnog stanovništva.

Vasić: Pitanje deljenja pravde ne sme da bude dnevno-političkog karaktera

O tome ne zna ništa ni jedan od najaktivnijih srpskih advokata sa Kosova- Dejan A.Vasić. U izjavi za KoSSev on ističe da nije čuo za nedavno raspisivanje 57 poternica protiv Srba, ali se slaže sa Gašijevom ocenom da poternice nisu trebalo da budu raspisane odmah nakon Haradinajevog hapšenja, odnosno da se pitanje deljenja pravde na Kosovu ne treba zloupotrebljavati u dnevnopolitičke svrhe.

"Od strane medija i političkih faktora već se godinama spekuliše brojkama osumnjičenih protiv kojih se vode postupci za ratne zločine. U mojoj desetogodišnjoj karijeri slušao sam o cifri od nekoliko stotina lica koja su obuhvaćena istragama Specijalnog tužilaštva," navodi u izjavi za KoSSev ovaj advokat.

Vasić podseća da je 18-godišnja praksa deljenja pravde na Kosovu pokazala, "kako je lako pokrenuti postupak"  protiv Srba, ali i da se na zadovoljenje pravde čeka godinama.

"Dosadašnja praksa u ovoj oblasti uči me da je dovoljno da dva, ili jedno lice označe nekog sumnjivim da je učinio ratni zločin, pa da se takav postupak pokrene protiv njega," kaže Vasić.

"Statistika pokazuje, potom", dodao je on, "da najveći broj Srba koji su osumnjičeni za ratne zločine, posle višegodišnjih postupaka, budu pravnosnažno oslobođeni".

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš