Poslanici traže bezuslovno ukidanje viza

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji najavio je da će kosovski parlament u četvrtak razmatrati Nacrt saopštenja šefova poslaničkih grupa kojim će od Evropske unije tražiti bezuslovnu liberalizaciju viza. Veselji je rekao da se nada da će opozicija pokazati razumevanje za ovaj problem.

Poslanici traže bezuslovno ukidanje viza

Predsednik parlamenta Kadri Veselji je nakon sednice predsedništva skupštine rekao novinarima da će na narednoj sednici poslanici razmatrati prevazilaženje "kazne EU zbog demarkacije".

“Moja inicijativa je bila da mi pokušamo da prevaziđemo nezasluženu kaznu za naše građane. Ja sam političar i mi možda i zaslužujemo kaznu od Evropske Unije, ali je nezasluženo da zbog pitanja demarkacije naši građani budu kažnjeni i budu izolovani još dugo godina”, rekao je Veselji.

Šef Parlamentarne grupe DSK, Ismet Bećiri izjavio je da je zajednički cilj vlade i opozicije vizna liberalizacija.Međutim, po njegovim rečima postoji razlika u načinu ostvarivanja ovog cilja.

“Da,imamo volju za takvim dokumentom, a sve to u interesu naše perspektive prava da imamo viznu liberalizaciju.Poslanici su oni koji treba da usklade saopštenje, bez naše volje da namećemo stavove”, rekao je Bećiri.

Samoopredeljenje koje je protiv razgraničenja sa Crnom Gorom, jednog od uslova za ukidanje viza be isključuje podršku ovom dokumentu ukoliko budu uvaženi njihovi predlozi.

“Znate da je tokom razmatranja u komisiji za spoljne poslove donet jedan nacrt, ali ni jedan predlog opozicije se nije našao u tom nacrtu.Nadam se da će tokom razmatranja u parlamentu biti uvaženi i predlozi opozicije.Ako ovi predlozi budu uključeni u nacrt, onda je moguće da ćemo imati konsezus”, kazala je Aida Draguti, poslanica Samoopredeljenja.

Alijansa za budućnost Kosova smatra da bi predlozi opozicije trebalo da se nađu pred poslanicima u parlamentu.

“Zatražili smo da se ponovo razmatra čitav proces demarkacije.Ovde se naglašavaju samo razlike, ali se ne pominje i razmatranje procesa”, dodao je Palj Ljekaj, Šef parlamentarne grupe Alijanske za budućnost Kosova.

Usvajanje sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom bilo je više puta na dnevnom redu kosovske skupština, ali je njegovo usvajanje onemogućila opozicija koja se ne slaže sa takvim sporazumom i traži njegovo poništavanje.Sporazum je potpisan prošlog leta u Beču, a Priština je upozorena da je sporazum o demarkaciji uslov za dobijanje vizne liberalizacije.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš