Političke reakcije na potvrđenu presudu Drenica 2

DPK je saopštila da je presuda u slučaju Drenica 2 nepravedna, da potkopava vrednosti borbe OVK i da pravosuđe nije radilo prema zakonima i međunarodnim standardima.

Političke reakcije na potvrđenu presudu Drenica 2

Demokratska partija Kosova, čiji je lider predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, je saopštila da se presudom u slučaju Drenica 2 nanosi šteta visokim figurama OVK i vrednostima njene oslobodilačke borbe.

Izrazivši zabrinutost povodom sudskih procesa protiv bivših komandanata OVK, a posebno u slučaju nedavne presude u slučaju Drenica, DPK je saopštila da je pravosuđe postupalo „ne prema zakonu već tendenciozno“.

„U vezi sa zadnjim slučajevima izražavamo duboko uverenje da je rat OVK bio pravedan, oslobodilački, uz poštovanje međunarodnih normi“, saopšteno je iz ove partije i istaknuto da se „ovakvim sudskim procesima pokušava naneti šteta visokim zvaničnicima OVK i samoj pravednoj borbi OVK“.

Saopšteno je da su i presuda i ceo sudski proces „u suprotnosti sa pravosudnim sistemom Kosova i u svetu“. DPK je ocenila da su presude nepravedne, i da predstavljaju otvorenu nameru osuđivanja borbe OVK, kao i „izjednačavanja borbe OVK i srpske agresije“.

Iako se ističe da se DPK zalaže za nezavisno sudstvo, ova partija poziva relevantne domaće i međunarodne institucije da deluju prema zakonima i međunarodnim standardima, i da „isprave svaku nepravdu u ovom sudsikom procesu“.

DPK je saopštila da veruje u nevinost boraca i pravednu borbu OVK.

“Nećemo se složiti sa presudama koji imaju druge motive izvan onih pravosudnih“, navodi se u saopštenju.

Ovakva reakcija dolazi pošto je Apelacioni sud u Prištini potvrdio presudu optuženima za ratne zločine u slučaju „Drenica dva“, koju je 27. maja prošle godine doneo Osnovni sud u Mitrovici.

Desetorica optuženih terete se da su u selu Likovce u avgustu i septembru 1998. godine napravili zatvor Oslobodilačke vojske Kosova u kojem su počinili ratne zločine nad civilima.

Apelacioni sud smanjio je kaznu jedino Sulejmanu Seljimiju sa osam na sedam godina zatvora. Prema presudi Isni Tači osuđen je na 6,5 godina zatvora, Zećir Dermaki na šest, Jehir Dermak na šest, a na po tri godine osuđeni su Agim Demaj, Driton Demaj, Baškim Demaj i Seljaman Demaj, kao i Fadilj Demaku koji je poslanik u Skupštini Kosova i Nedžat Demaku, aktuelni gradonačelnik Glogovca.

Advokat Tom Gaši ocenio je na svom Fejsbuk nalogu da je presuda skandalozna i „pravi masakar pravde“.

On je najavio da će advokati odbrane podneti žalbe Vrhovnom sudu Kosova uz nadu da će "pobediti pravda i da neće biti presuda koje su politički diktirane".

S obzirom da je ovaj slučaj izazvao reakcije institucija i političkih partija, civilno društvo je upozorilo na opasnost od mešanja u rad nezavisnih institucija kao što je pravosuđe.

NVO Demokratija plus je izrazila zabrinutoast povodom odluke Predsedništva Skupštine Kosova da za četvrtak, 27. oktobra, sazove vanrednu sednicu skupštine povodom presuda u slučaju Drenice dva.

Ovakva odluka skupštine teško narušava rad institucija, koje su ustavom osnovane kao nezavisne, navodi se.

„Politička debata oko sudskih odluka je direktno mešanje u sudsku vlast i predstavlja praksu koja je opasnost po budućnost Kosova“, navodi se u saopštenju.

Ova organizacija je saopštila da je i u prošlosti bilo sličnih reakcija i mešanja u sudske procese.

„Skupština Kosova kao najviši organ treba da se stara o principu podele vlasti i njihovoj nezavisnosti“, piše u saopštenju Demokratije plus.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš