"Podržavamo suverenitet i nezavisnost Kosova"

Izjava češkog predsednika Miloša Zemana koji je uoči zvanične posete Srbiji najavio da bi Češka mogla da preispita odluku o priznanju Kosova, a potom u Beogradu i najavio da će na skorom savetovanju o češkom ustavu postaviti pitanje da li je moguće da Češka povuče priznanje Kosova, izazvala je reakcije brojnih čeških i srpskih zvaničnika. Međutim, nakon ove izjave diplomatske akcije je preduzeo i ambasador SAD u Češkoj, Stiven King (Stephen King).

"Podržavamo suverenitet i nezavisnost Kosova"

On se danas sastao sa vršiocem dužnosti kosovskog ambasadora u Češkoj, Arberom Vlahiujem (Arbër Vllahiu).

Kako je naveo na svom Tviter profilu, ambasador King je ovog jutra „uverio Vlahijua u čvrstu podršku SAD suverenitetu i nezavisnosti Republike Kosovo, potpuno integrisane u međunarodnu zajednicu“.

Izjavu Zemana kao mogućnost su odbacili češki zvaničnici, poput šefa češke diplomatije Tomaša Petšičeka, njegovog prethodnika Karela Švarcenberga, predsednika Senata češkog parlamenta Jaroslava Kubera i predstavnika češke opozicije.

Kao malo verovatnu, mogućnost povlačenja priznanja od strane Češke je označio i srpski predsednik Aleksandar Vučić, dok se ministar trgovine Rasim Ljajić složio sa ovom ocenom, ali i dodao da su ovakve najave dokaz da status kosova nije rešeno pitanje.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš