"Podržavamo dijalog, protiv smo razmene teritorije"

Nemačka podržava nastavak dijaloga, ali je apsolutno protiv razmene teritorije, poručili su poslanici Bundestaga Piter Bauer i Kristijan Šmit nakon sastanka sa premijerom Ramušem Haradinajem. Nemački parlamentarci smatraju da je ukidanje takse samo pitanje vremena.

"Podržavamo dijalog, protiv smo razmene teritorije"

U interesu Nemačke je da se dijalog Prištine i Beograda nastavi u što intenzivnijem obliku, rekli su novinarima poslanici nemačkog Bundestaga nakon sastanka sa premijerom Kosova, dodajući da se Berlin protivi razmeni teritorije.

„Stari problemi se ne rešavaju stvaranjem novih. Ko god to smatra mora dobro da razmisli jer će time izazvati nove probleme, ne samo na Kosovu, nego i šire. Kada se stvore uslovi za saradnju, takve inicijative gube na značaju“, rekao je poslanik Bundestaga Peter Bauer.

Nemački parlamentarci su istakli i potrebu ukidanja takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH

„Razgovarali smo i o mogućoj regionalnoj ekonomskoj saradnji, što se tiče poreza i carine istina je da to ne može ići u nedogled, pitanje je vremena“, rekao je poslanik Bundestaga Kristijan Šmit.

Svi razumeju potrebu nastavka dijaloga i Kosovo je spremno za njega, jer se samo tako može doći do rešenja, izjavio je premijer Ramuš Haradinaj.

„Potrebno je međusobno uvažavanje teritorije i granice. Stav Nemačke je jasan- da se takse ukinu ili suspenduju zbog principa slobodnog tržišta, kao i odnosa u regionu“, dodao je Haradinaj.

Na sastanku premijera Haradinaja sa predstavnicima Bundestaga bilo je reči i o unapređenju bilateralne saradnje. Predsednik Vlade je podvukao da Kosovo želi da se pridruži Evropskoj uniji i da građanima Kosova treba omogućiti da što pre putuju bez viza.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš