Počinje ispitivanje pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu

Pred Specijalizovanim tužilaštvom Kosova za ratne zločine u Hagu ove nedelje počinje ispitivanje bivših komandanata Oslobodilačke Vojske Kosova, Samija Ljuštakua i Rustema Mustafe – Remija, čime počinju vidljivi i konkretni koraci ove institucije od njenog formiranja.

Počinje ispitivanje pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu

Kako Mustafa tako i Ljuštaku bili su važni komandanti operativnih zona na Kosovu, u toku oružanog konflikta, a posle rata su ostali aktivni na kosovskoj poltičkoj sceni u okviru Demokratske Partije Kosova na čijem čelu je donedavno bio aktuelni predsednik Kosova Hašim Tači, a sada istu vodi Kadri Veselji, predsednik Skupštine Kosova.

Rustem Mustafa je posle rata bio poslanik Skupštine Kosova, a Ljuštaku je godinama držao poziciju gradonačelnika. Međutim, realna moć na terenu, kako Mustafe tako i Ljuštakua prevazilazi njihove prethodne političke pozicije. Stoga je današnje ispitivanje (14. januar) posebno važno budući da se radi o prvim intervjuima za osobe koja se smatraju “krupnim ribama” u kosovskom društvu. Pored toga, obojica su već prošli kroz sudski proces za ratne zločine u kosovskim sudovima, od kojih je Rustem Mustafa već odslužio jednu zatvorsku kaznu a Ljuštaku je proglašen nevinim.

Rustem Mustafa će biti prvi kojeg će ispitivati predstavnici Specijalnog Tužilaštva. Kosovski advokat Arianti Koci je za medije potvrdio da će Rustem Mustafa biti ispitivan u ponedeljak i utorak dok je u sredu predviđen početak intervjuisanja Samija Ljuštakua koje bi trebalo da potraje sve do petka. “Ispitivanje je odvojeno na dva dela, jer obojica imaju istog advokata”, objasnio je novinarima Arianit Koci.

Ovo je prvi put da se dva kosovska Albanca pojavljuju u prostorijama Specijalnog tuzilaštva, od kada je formirana ova institucija, 2017. godine.

Međutim, predstavnici Tužilaštva ni u jednom trenutku nisu potvrdili informacije o ispitivanju prvih visokoprofilnih funkcionera sa Kosova. Zvaničnici ove institucije, jedino tvrde da su svesni da pojedinci ili njihovi advokati daju izjave medijima u kojima kažu da su pozvani na razgovore u Hagu.

“Kancelarija Specijalnog tužioca ima ovlašćenje da, između ostalog, zatraži prisustvo i ispituje osumnjičene, žrtve i svedoke, uključujući i izdavanje poziva, kao i prikupljanje i ispitivanje informacija i dokaza, te da donosi odluke o pokretanju i nastavku ili prekidu krivičnog postupka”, rekao je za RSE Kristofer Benet, portparol Specijalnog tužilaštva.

Rustem Mustafa i Sami Ljuštaku su u Hag stigli u nedelju i putovali su komercijalnom avionskom linijom. Pre polaska za Hag, Mustafa je novinarima na prištinskom aerodromu rekao da je u Hag pozvan na intervju u svojstvu “osumnjičenog svedoka”.

Izvor: (RTK2)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš