Petrič: Sud za navodne zločine OVK test za EU i SAD

Specijalni sud za navodne ratne zločine OVK je test koji će pokazati da li su SAD i EU jednaki prema svima, smatra bivši izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič.

Petrič: Sud za navodne zločine OVK test za EU i SAD

"Međunarodni krivični sud je bio i veoma važno iskustvo za učenje. Možda nisu bili dovoljno spremni, informisani da su određene tradicije u albanskom društvu drugačije od zapadnih tradicija kada je reč o sudskom postupku. Sada, koliko znam, svesni su toga i baviće se time na takav način, siguran sam, da će Specijalni sud biti veoma važan", rekao je on.

"To takođe govori i da su EU i međunarodna zajednica spremni da idu do kraja. Prošlo je skoro 20 godina, ali ako je bilo ratnih zločina, oni će biti procesuirani, čak i kada je reč o grupi kao što je OVK. To je veoma važno i testira činjenicu da EU i Amerikanci zaista pokušavaju da budu jednaki i objektivni. Zločin je zločin”, podvukao je Petrič u intervjuu frankfurtskim “Vestima”.

Kada je reč o vojsci Kosova, Petrič je istakao da je veoma rano da se o tome razgovara.

„Naročito jer je još prisutan Kfor i o bezbednosti se svakako brine međunarodna zajednica. O tome imam lični princip i veoma sam skeptičan kada je reč o vojsci. Skeptičan sam i kada je reč o vojnim savezima, jer kao diplomata želim ispregovarana rešenja, kompromise“, naglašava on.

Što se aktuelne političke situacije na Kosovu tiče Petrič je rekao da zbog umiruće ekonomije i socijalne situacije, mnogi kosovski Albanci napuštaju zemlju jer ne mogu da nađu posao, i da dok oni odlaze, "ekstremisti" ostaju.

"Zabrinut sam zbog činjenice da postoji veoma snažan nacionalizam Samoopredeljenja, ali s druge strane, ako jednoga dana preuzmu odgovornost u lokalnoj vlasti, kao što je u slučaju gradonačelnika Prištine, onda shvate da moraju biti pragmatični. Opozicija je uvek više ekstremna. Ali, ovo je problematična situacija. Kosovski Albanci moraju da shvate da svaka većina u određenoj regiji odgovorna za manje grupe. To je evropski princip i najvažnija stvar: manje grupe, u jednoj demokratiji, moraju biti zaštićene. Kao Evropejci, članovi EU, to svima moramo da govorimo", poručuje on.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš