Peticija za ratifikaciju demarkacije sa Crnom Gorom

Gotovo 12.000 građana potpisalo je online peticiju kojom se traži ratifikacija sporazuma o demarkaciji između Kosova i Crne Gore i istovremeno zahtjeva da se ne ukine Zakon o Specijalnom sudu.

Peticija za ratifikaciju demarkacije sa Crnom Gorom

Ako mi, građani Kosova, spustimo svoje glave i poslušamo neodgovorne političare, onda nismo žrtve, već saizvršioci u zločinu. Sutra će biti kasno – poručuje se u peticiji.

Peticiju je pokrenuo direktor portala “Gazeta Express”, Berat Buzala, i objavljena je u ponedeljak na Internet stranici change.org. U opisu se navodi:

“U poslednjih nekoliko dana jasno smo videli da smo još uvjek na rubu ambisa. Lideri zemlje – Predsjednik, Premijer i predsjedavajući Skupštine, kako bi spasili svoju kožu, vode nas do nepravičnog sukoba sa međunarodnom zajednicom. Oni dovode Kosovo u direktnu konfrontaciju sa SAD-om i EU, sa onima koji su, baš kao i mi, zaslužni da Kosovo 17. februara proslavi Dan nezavisnosti.”

A da bi se izašlo iz, kako je Buzhala ocenio, “nepotrebnog zastoja” i “lako prolaznog”, on poziva:

“Budimo deo ove peticije, kojom se traži od Skupštine Kosova da što pre ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, koji su potpisale vlade obe države 15. avgusta 2015. godine.”

Ovaj kosovski novinar dalje traži od Skupštine Kosova da “ne pretvori Republiku Kosovo u bananu Republiku, ukidajući zakone, izbegavajući međunarodne obaveze”, koje su, dodaje – obećali da će ispuniti, a “sa posebnim naglaskom na zahtev Skupštini Kosova da ne ukida Zakon o osnivanju Specijalnog suda”.

Kosovo i njeni građani imaju mesto u Evropskoj uniji. Potpisivanjem ove peticije, šireći ovu peticiju i na mnoge druge ljude, povećavamo pritisak na političku klasu – Predsednika, Premijera i Predsednika Skupštine – zaključuje se u peticiji.

Peticija je usledila nakon što je grupa poslanika kosovske skupštine pokrenula inicijativu za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu, na koju su snažno reagovali međunarodni zvaničnici, uključujući Stejt department. Sa druge strane, još jedna od međunarodnih obaveza za Kosovo – demarkacija sporazuma sa Crnom Gorom – je na čekanju, iako je upravo ratifikacija ovog sporazuma jedan od uslova za liberalizaciju viznog režima.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš