Pala vlada Aljbina Kurtija

Nakon nepuna dva meseca od formiranja, u Skupštini Kosova izglasano je nepoverenje Vladi Aljbina Kurtija (Albin) na zahtev njegovog koalicionog partnera - Demokratskog saveza Kosova (DSK).

Pala vlada Aljbina Kurtija

Glasanje je usledilo nakon celodnevne rasprave koja se vodila uglavnom između poslanika vladajućih partija - pokreta Samoopredeljenje i DSK.

Odmah nakon sednice Skupštine, premijer na dužnosti Kurti smenio je prvog zamenika premijera Avdulaha Hotija (Avdullah Hoti) iz redova Demokratskog saveza Kosova, saopšteno je posle ponoći iz Vlade Kosova.

I pored poziva pokreta Samoopredeljenje da se ne ruši Vlada u trenutku kada se Kosovo suočava sa korona virusom, 82 poslanika glasalo je "za", 32 "protiv", a jedan glas je bio "uzdržan".

Predsednica Skupštine Vjosa Osmani, inače iz redova DSK, izjasnila se protiv predloga njene partije.

Sednicu je inicirao koalicioni partner Aljbina Kurtija, DSK, uz obrazloženje da među njima nema saradnje koje bi trebalo da bude.

Odnosi među njima su posebno pogoršeni kada je Kurti smenio prošle nedelje njihovog ministra policije Agima Veljiua (Veliu) jer je podržao predlog predsednika Kosova Hašima Tačija (Hashim Thaci) o uvođenju vanrednog stanja zbog korona virusa, čime se Kurti protivi smatrajući da njegova vlada drži situaciju pod kontrolom.

'Pokušaj puča'

U slučaju vanrednog stanja, Nacionalni savet bezbednosti, na čelu sa Tačijem, preuzeo bi izvršne funkcije u upravljanju situacijom. Kurti je tu ideju Tačija nazvao "pokušajem puča".

U završnom obraćanju, Kurti je rekao da je u odnosima sa DSK imao jedan problem - što centar odlučivanja te partije nije u Prištini, već u mestima odakle dolaze predsednik DSK Isa Mustafa i bivši ministar unutrašnjih poslova Agim Veljiu, aludirajući da oni odlučuju o svemu, a ne partija.

Kurti je smenio Veljiua prošle nedelje, što je bio okidač za okončanje njihove zajedničke vlasti.

On se takođe osvrnuo i na "tešku komunikaciju" koju je imao sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije Ričardom Grenelom (Richard Grenell) , koji je tražio od Kurtija "ukidanje takse i tačka", bez uvođenja recipročnih mera, a sa čime se Kurti nije složio.

Izvor: (slobodnaevropa.org)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš