Paket za ekonomski oporavak treba da iznosi milijardu evra

Savetodavni sastanak o "paketu za ekonomski oporavak" sa svim bivšim ministrima finansija na Kosovu zakazao je za utorak vršilac dužnosti ministra za finansije i transfera, Besnik Bisljimi. Međutim, Haki Šatri poručuje da neće učestvovati na ovom sastanku, jer je, kako je rekao, takva inicijativa zakasnela.

Paket za ekonomski oporavak treba da iznosi milijardu evra

Paket za ekonomski oporavak trebalo bi da iznosi oko milijardu evra procenjuju rukovodioci Kosovske poslovne komore koji su uputili svoje zahteve kako bi, ističu, spasili ekonomiju i sačuvali radna mesta.

Bivši ministar Haki Šatri smatra da je inicijativa ministra Bisljimija dobar gest, ali napominje  da je zakasnela i van nadležnosti.

"Neću učestvovati jer verujem da ova vlada nije kompetentna da donosi odluke i predlaže mere. To je vlada koja je smenjena i treba da se bavi samo hitnim potrebama", kaže Šatri.

Predsednik Upravnog odbora Poslovne komore Kosova Skender Krasnići kaže da, iako je prerano za procenu štete uzrokovane pandemijom, fond za oporavak bi trebalo da iznosi milijardu evra ako se uporedi sa zemljama u regionu, ukazajući na finansijske resurse iz kojih se ovaj fond može ostvariti u ovoj vrednosti.

 “Stvaranje takvog fonda izazov je za vladu. Za ovaj fond, verujemo da je, zajedno sa prihodima međunarodne zajednice, Svetske banke, Banke za obnovu i razvoj, Trust-a, delom iz Kosovske agencije za privatizaciju, kao i druge zemlje u regionu, da daju podršku biznisima, tako da mogu da povećaju izvoz, ali i domaću proizvodnju. Za drugi paket smo poslali nekoliko zahteva, jedan od njih je da vidimo mogućnost da se pomogne biznisima koja su najviše pogođena,a  jedna je i mogućnost davanja kredita bez kamate do dve godine. Sledeći zahtev je odlaganje plaćanja poreza i doprinosa do 30. juna, kao i potpuno oslobađanje biznisa od plaćanja poreza na sirovine i da se sirovina izuzme od carine i PDV-a", ističe Krasnići.

Zamenik ministra finansija i transfera, Iljir Aljiu kaže za Kosovapress da Ministarstvo trenutno radi na izradi paketa mera za ekonomski oporavak, ali da je potrebno identifikovati one biznise kojima je potrebna finansijska podrška.

"Način na koji pristupamo ovom problemu sastoji se od dve faze. Prva faza je paket o kojem razgovaramo o hitnom paketu. Dok se drugi paket odnosi na ekonomski oporavak. Pozvali smo sve one koji mogu da doprinesu kako unutrašnje tako i spoljne stručnjake. Ekonomske komore i sve one koji imaju ideju o tome kako bi ekonomski oporavak trebalo da izgleda. Pozivamo ih da postanu deo našeg tima. Dakle, paket je u izradi kada će izaći ne možemo reći datum, jer ne znamo koliko će trajati ova pandemija",smatra Iljir Aliju.

Pozvani na savetodavni sastanak o "paketu za ekonomski oporavak" su bivši ministri Bedri Hamza, Avdulah Hoti, Besim Bećaj, Ahmet Šalja i Alji Sadriu, kao i guverner Kosovske Centralne banke Fehmi Mehmeti, ali niko od njih još nije potvrdio svoje prisustvo na ovom sastanku, koji bi trebalo da se održi u utorak u 10:00 časova

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš